Islamisté ovládli po desetidenních bojích ropnou rafinerii Bajdží na severu Iráku.

Islamisté ovládli po desetidenních bojích ropnou rafinerii Bajdží na severu Iráku. Zdroj: ČTK

Radikálové v Iráku ovládli ropnou rafinerii Bajdží

Islamisté ovládli po desetidenních bojích ropnou rafinerii Bajdží na severu Iráku. Chtějí ji předat místním kmenům, které ji mají napříště řídit. Rafinerie zpracovává ropu těženou na severu země a zajišťuje zhruba třetinu celostátní produkce ropných výrobků. Provoz v ní byl zastaven minulý týden.

Mluvčí radikálů z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), jehož citovala stanice BBC, řekl, že ISIL pokračuje v postupu k Bagdádu. Bajdží leží zhruba v polovině vzdálenosti mezi metropolí a severoiráckým Mosulem, který ISIL drží od 10. června.

Dobytí rafinerie je strategický úspěch ISIL, neboť skupina tím získá přístup k ropným produktům, jež může zpeněžovat a zároveň jimi zásobovat obyvatelstvo území, která už ovládá. Kromě severu Iráku je to také provincie Anbár západně od Bagdádu.

Americký ministr zahraničí John Kerry v pondělí v Bagdádu slíbil Iráku pomoc USA proti ISIL, avšak s tím, že Iráčané urychlí jednání o nové koalici. Premiér Núrí Málikí slíbil, že vláda vznikne do 1. července.

BBC získala informace, že politici horečně připravují první schůzi nově zvoleného parlamentu na 1. červenec a snaží se předem se dohodnout na příštím předsedovi vlády. Podle zpravodaje britské stanice to ale nemá být Málikí.