Syed Kamall

Syed Kamall Zdroj: Facebook/Syed Kamall

Muslimové začínají posilovat i v evropské politice

Se vzrůstající muslimskou populací v Evropě a sílícím odporem Evropanů, který se projevuje vzestupem volební podpory proti-přistěhovaleckých stran, dochází i k posilování přítomnosti muslimů v evropské politice. Příkladem je historické zvolení prvního muslima do čela frakce Evropských konzervativců a reformistů v europarlamentu.

Evropští konzervativci a reformisté (ECR) si do čela své frakce zvolili člena britské Konzervativní strany Sajeda Kamalla. Britská Konzervativní strana čítá 20 europoslanců a druhý nejsilnější člen frakce ECR, polská konzervativní strana PiS, získala výměnou za podporu Kamalla post místopředsedy frakce.

Paradoxem je skutečnost, že se Kamall stal předsedou frakce, která sdružuje i dánské a finské europoslance ze stran, které se ve svých zemích prezentují jako protiislámské. Kamall pochází z rodiny asijských přistěhovalců. Narodil se v Londýně a britská média jej popisují jako snaživého muslima, který se snaží žít jako dobrý vyznavač Alláha.

Snaha dosazovat do čelních pozic evropské politiky muslimy je dle představitelů britské Konzervativní strany reakcí na výsledek eurovoleb, ve kterých posílili odpůrci islámu a přistěhovalectví. Konzervativci podporou islámských politiků, alespoň dle jejich projevů, hodlají dát najevo význam tolerance v Evropské unii.