Josef Říhák

Josef Říhák Zdroj: profimedia.cz

Středočeský hejtman Říhák rezignoval na svou funkci

Středočeský hejtman Josef Řihák na dnešním jednání krajského zastupitelstva rezignoval na funkci. Vyhověl tak výzvě svých spolustraníků. Mandát krajského zastupitele si ponechá.

Řihák uvedl, že chce udělat to, co je lepší pro sociální demokracii. Když se fotbalový tým rozhodne vyměnit kapitána, kapitán by podle něj měl udělat vše pro to, aby se hra ještě zlepšila.

Krajští radní za ČSSD vyzvali ve čtvrtek hejtmana k rezignaci na schůzce, na níž se řešilo další směřování krajského vedení. Z funkce měl odejít do dnešního jednání krajského zastupitelstva, jinak mu hrozilo odvolání.

V tisku se už dříve objevily informace o tom, že se schyluje ke střetu mezi Řihákem a jeho náměstkem Miloše Peterou, který je šéfem krajské buňky ČSSD. Právě Petera by Řihák mohl ve funkci nahradit.

Středočeskou ČSSD v minulosti zmítaly různé spory, organizaci rozdělila například volba zástupce krajské organizace v celostátním předsednictvu sociální demokracie. Spory ožily i kvůli loňským povodním, kdy někteří radní navrhovali, aby šlo více peněz na likvidaci povodňových škod. Hejtman to tehdy kritizoval, protože údajně jednali za jeho zády.