Angela Merkelová se snaží uklidnit rozbouřené vody eurozóny. Aspoň do voleb.

Angela Merkelová se snaží uklidnit rozbouřené vody eurozóny. Aspoň do voleb. Zdroj: Profimedia.cz

Merkelová se spojila s levicí, chtějí za šéfa EU Junckerse. Britská média tvrdí, že je to alkoholik

Britský ministerský předseda David Cameron chce prosadit, aby premiéři osmadvacítky na nadcházejícím summitu EU hlasovali o tom, zda by se měl lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker stát novým předsedou Evropské komise. Toho prosazuje německá kancléřka Merkelová i levicoví premiéři EU, včetně Bohuslava Sobotky.

Mezitím se ale o víkendu v některých britských médiích rozšířili informace, že Juncker by neměl být šéfem Unie, protože je to alkoholik, který bývá pravidelně opilý.

Britská BBC s odvoláním na nejmenovaný zdroj přitom upozornil, že hlasování o sporných záležitostech je na vrcholných schůzkách unie velmi neobvyklé, protože politici se většinou snaží najít shodu.

Velká Británie a Cameron jsou ostře proti Junckerově nominaci do čela unijní exekutivy, protože se domnívá, že eurofederalista v čele komise není v jejím zájmu a ani v zájmu nutných reforem organizace. Lucemburského expremiéra ale tvrdě podporuje Angela Merkelová a jeho šance se významně zvýšily i poté, co se za něj po schůzce s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem v sobotu postavili šéfové evropských levicových vlád. Byl mezi nimi i český premiér Bohuslav Sobotka. Ti za to chtějí získat jiné posty, například předsedu Evropského parlamentu.

„Britští představitelé dali jasně najevo, že pokud tu je politická vůle najít shodu, pak by se rozhodnutí o předsedovi komise mohlo a mělo odložit. Jestli ale lídři nejsou ochotni ani vzít v úvahu jiná jména, navzdory široce sdíleným pochybnostem, pak by se mělo hlasovat,“ citovala BBC zdroj z britské diplomacie.

O nástupci Josého Manuela Barrosa v čele Evropské komise budou státy unie jednat na summitu v Bruselu koncem příštího týdne. Favoritem je právě Juncker, kterého v případě dostatečné podpory Evropská rada navrhne ke schválení Evropskému parlamentu. Hlasováním europoslanců by měl Juncker bez problémů projít, protože jej navrhla Evropská lidová strana (členy její frakce jsou i TOP 09 a KDU-ČSL), vítězná strana nedávných evropských voleb.