Zrající parmezán

Zrající parmezán Zdroj: Wikimedia.org

Italská policie zabavila tisíce bochníků slavného parmezánu, sýr byl kontaminovaný

V severoitalské Parmě byli zatčeni čtyři lidé, když vyšlo najevo, že zfalšovali testy, které dokazovaly, že ve slavném sýru parmezán byl přítomen karcinogenní toxin. Informovaly o tom jako první italské noviny Il Fatto Quotidiano a upozornil na to web thelocal.it.

Policie také nechala zabavit tisíce bochníků parmezánu, protože prokázaná chemikálie může způsobit cirhózu nebo rakovinu jater. Podle expertů ale malé množství sýra, které člověk sní, nijak organismus neohrozí. Přesto bude sýr, který byl nekvalitní, zničen. Přitom bochník parmezánu zraje od jednoho až do tří let, takže jeho výroba je hodně drahá.

Přestože kontroly a testy u některých výrobků prokázaly škodlivé látky, tři výrobci je zfalšovali, aby mohli výrobek dál prodávat. Zatčení jsou obvinění ze spáchání podvodu a vyšetřováno je na svobodě i dalších 60 lidí.

Italská ministryně zdravotnictví Beatrice Lorenzinová ke skandálu řekla, že počet podobných případů je ojedinělý a že spotřebitelé se nemusí obávat o své zdraví.