Igor Jakubčík

Igor Jakubčík Zdroj: ČTK

Poslanec ČSSD Jakubčík obvinil katolickou církev z kolaborace s Hitlerem

Sociální demokracie si nedá pokoj, zejména pokud jde o církevní restituce. A zachází ve svých argumentech hodně daleko. Dnes vyvolal velký rozruch ve Sněmovně poslanec ČSSD Igor Jakubčík. Řekl, že katolická církev byla spojencem nacistického Německa a schvalovala vraždy Židů. U poslanců KDU-ČSL, TOP 09 i ANO to vyvolalo rozhořčení a bouchali u jeho vystoupení do lavic.

„Katolická církev za druhé světové války netrpěla, byla jedna z největších spojenců nacistického Neměcka. Katolická církev schvalovala odsuny a vraždy Židů,“ řekl Jakubčík při projednávání novely části poslanců ČSSD, která prodlužuje některé lhůty pro posouzení žádostí církví o vydání majetku a pro kontrolu rozhodnutí. Jakubčík taky uvedl, že pomáhala nacistickým zločincům při jejich odchodu do Jižní Ameriky.

František Laudát (TOP 09 a Starostové) žádal Jakubčíka o omluvu. „Taková sociální demokracie je pro mě nepřijatelná," řekl. Lidovci Ludvík Hovorka a Jaroslav Klaška označili poslancovo vyjádření za nešťastné a neuvážené. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že ke katolicismu se hlásí i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Podle Jakubčíkovy logiky se prý tedy hlásí ke kolaboraci s nacismem. „Máte dvě možnosti: buď se zastřelit, nebo vyslovit nedůvěru vládě,“ řekl Blažek. Za ohavnosti a pitomosti označil Jakubčíkovy výroky Martin Komárek (hnutí ANO).

Podle historiků samozřejmě existovali kněží, kteří kolaborovali s nacisty, ale na druhé straně skončili někteří jiní duchovní v koncentračních táborech a další zachránili život mnoha Židům. Jednoznačné tvrzení poslance Jakubčíka se proto nezakládá na pravdě.