Nový španělský král Felipe VI.

Nový španělský král Felipe VI. Zdroj: ČTK

Nový španelský Král Felipe VI. usedl na trůn

Novým španělským králem se dnes stal Felipe VI. V čele konstituční monarchie vystřídal svého otce Juana Carlose I., který odstoupil. Španělsko má nového vládce po 39 letech, slavnostní přísahu v parlamentu Felipe složí dnes dopoledne. Z rukou svého otce již nastupující panovník převzal široký červený pás, který je symbolem vrchního velitele ozbrojených sil.

 

Felipe VI. je vládcem Španělska již od dnešní půlnoci, kdy byl v úředním věstníku zveřejněn zákon o abdikaci. Odstupující král ho podepsal ve středu.

Slavnostní akt přísahy se uskuteční v parlamentu před zákonodárci obou komor a představiteli dalších státních institucí. Nastupující královský pár, Felipeho a jeho ženu Letizii, přivítá premiér Mariano Rajoy.

Oproti královské přísaze Juana Carlose, který se ujal vlády v době přechodu od diktatury Franciska Franka k demokracii, dozná akt jedné podstatné změny. Král sice bude podle tradice jako vrchní velitel vojska oblečen v uniformě, mezi symboly přítomnými při aktu však bude chybět kříž. Podle španělských médií tak dává nový panovník najevo, že není jen králem katolíků.

Zatímco odstupující panovník se v posledních letech vlády potýkal se značným poklesem popularity, nového krále vnímá pozitivně většina Španělů. Média ho vykreslují jako nejlépe připraveného následníka trůnu v historii země: vystudoval vojenské akademie, ekonomii, právo i mezinárodní vztahy a státnické zkušenosti sbíral přes 20 let.

Šestasedmdesátiletý Juan Carlos, který má různé zdravotní problémy a po několika operacích kyčle chodí o holi, svou abdikaci oznámil 2. června.

Juan Carlos byl svého jména první v celých dějinách španělské monarchie, nový král je oproti tomu již šestý Felipe na španělském trůně. Jeho předchůdci zemi vládli mezi 16. a 18. stoletím.