Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: Archív

Ministr Mládek láká Číňany na investice do jaderné energie. Je to bezpečné?

O tom, že to samé nemusí být to samé, svědčí návštěva ministra obchodu a průmyslu Jana Mládka v Číně. Zatímco na stránkách našeho ministerstva se kromě vzájemných investic a obchodu daleko více píše o spolupráci v turistice, oficiální deník China Daily „vybral“ něco jiného - čínské investice do civilního letectví, jaderné energie a biotechnologií.

Je jasně vidět, že Číňané se u nás zajímají především o odvětví, u kterých je předpoklad přístupu k různým technologiím a tím i větší možnosti budoucího ovlivňování dění v České republice. Není to nijak nová a překvapivá metoda, spíše je zvláštní, že Evropa na to pořád slyší, protože se dostává do stále větší a větší závislosti na asijské supervelmoci.

Podle China Daily Jan Mládek při návštěvě Číny řekl, že „Češi vítají čínské investice do svých výrobních odvětví, včetně civilního letectví, jaderné energie a biotechnologií“.

Po ruském zájmu o Temelín se tedy o slovo postupně hlásí i Číňané. Z bezpečnostního hlediska to nejsou dobré zprávy, protože jak ukazuje i krize na Ukrajině, být závislý na podobných zemích je politicky neprozíravé a dokonce nebezpečné.

Jenže česká zahraniční politika mění jak politiku k Číně, tak ke Kubě a možná nás čeká ještě nějaké další překvapení.