Andrij Deščycja

Andrij Deščycja Zdroj: ČTK

Putin je č…k! Řekl ukrajinský ministr zahraničí. Kyjev si zadělal na ještě větší problémy

Je pochopitelné, že Ukrajinci za současné situace nemohou o Rusech hovořit nijak pozitivně. Ale diplomaté by měli udržet nervy na uzdě. Jenže ukrajinskému ministrovi zahraničí Andriji Deščycovi se to v sobotu večer nepodařilo. Při demonstracích u ruské ambasády v Kyjevě řekl: „Rusko pryč z Ukrajiny! Ano, Putin je č…k, ano.“

Rozlícený dav několika stovek Ukrajinců v sobotu podvečer a večer zablokoval budovu ruské ambasády, rozbil auta zaměstnanců a házel kameny z dláždění do oken. Policie pouze přihlížela a nijak nezasahovala. Údajně uklidnit se proto vydal demonstranty ministr zahraničí Deščycja. Ale vůbec se mu to jeho výrokem nepodařilo.

Reakce Ruska na sebe nechala čekat jen několik hodin. Moskva považuje výrok za naprosto nepřijatelný a ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov kolegovi vzkázal, že si neumí představit, jak by s ním dál jednal. Není pochyb o tom, že Rusko tuto situaci využije a že Ukrajinu to bude pořádně bolet.

Nepokoje před ruskou ambasádou vypukly poté, co bylo na východě Ukrajiny sestřeleno armádní dopravní letadlo a zahynulo 49 vojáků. K útoku se přihlásili bojovníci takzvané Luhanské lidové republiky.

„Ukrajinský ministr se má od koho přiučit. Ti z Washingtonu, kdo podporují nynější ukrajinskou vládu, také rádi použijí silná slova. Nicméně diplomat, kterým je Deščica, je musí volit pečlivěji,“ citoval web Hlas Ruska Lavrova.