Papež František  se rozhodl zjistit, jak to s církví  a rodinou vlastně je

Papež František se rozhodl zjistit, jak to s církví a rodinou vlastně je Zdroj: Profimedia.cz

Papež kritizoval spojence, že za druhé světové války nebombardovali tratě, po kterých nacisté vozili Židy do koncentráků

Papež František se pustil do poměrně nečekané kritiky spojeneckých sil za druhé světové války. V rozhovoru pro katalánský deník La Vanguardia řekl, že spojenci věděli o železničních trasách, po kterých nacisté vozili Židy do koncentračních táborů, ale že proti tomu dlouho nic nedělali. Informoval o tom web thelocal.

František tak reagoval na vytrvalou kritiku, která se snáší na jednoho jeho předchůdce – Pia XII. Ten bývá obviňován, že se nedostatečně postavil na obranu lidí, postižených holocaustem. Papež u toho poukázal na to, že katolická církev naopak zachránila za války před jistou smrtí tisíce Židů v Evropě.

„Proč spojenci nebombardovali tyto železniční tratě, přestože věděli o tom, co se na nich děje?“ ptal se papež. „Neříkám, že Pius XII. neudělal nic špatného. Všichni děláme chyby, já je dělám také. Ale jeho roli je třeba zkoumat v kontextu té doby,“ řekl František.

Navíc dodal, že v příštích letech se hodlá zasadit o to, aby byly zveřejněné další informace z vatikánských archivů, které by objasnily postavení a některá rozhodnutí katolické církve za druhé světové války.