Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Saúdové si kvůli výrokům Zemana předvolali českého velvyslance

Český velvyslanec v Rijádu Jiří Slavík musel v neděli na saúdskoarabském ministerstvu zahraničí vyslechnout stížnosti na protimuslimské výroky prezidenta Miloše Zemana. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by Saudská Arábie mohla reagovat i obchodními sankcemi. Chce proto jednat s arabskými velvyslanci. Informují o tom Lidové noviny.

Saúdové prý měli na jednání se Slavíkem soupis všeho, co kdy Zeman na téma islám v minulosti řekl. Posledním případem byly prezidentovy výroky pronesené při oslavě izraelského dne nezávislosti na konci května. Zeman se tehdy vyjádřil k útoku v bruselském židovském muzeu, uvedl, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie.

Zaorálek tento týden jednal v Aténách s představiteli Ligy arabských států a nikdo prý na Zemanova slova nereagoval. Mezi Saúdskou Arábií a Českem ale podle něj momentálně napětí existuje. "Zvu příští týden arabské velvyslance a určitě s nimi o tom budu chtít mluvit," řekl LN Zaorálek.

Ministr míní, že je třeba se oprostit od náboženské roviny a uvědomit si, že celá záležitost má i ekonomický rozměr. Do ČR jezdí z Arabského poloostrova movití lázeňští hosté, se Saúdskou Arábií má Česko navíc rozjednané zemědělské a zdravotnické projekty.

Zaorálek naznačil, že připravuje smířlivé stanovisko. "Prezident Zeman má určitou historii výroků týkajících se Arabů a muslimského světa, takže ten poslední případ nemůžeme vydávat jen za pouhý omyl," podotkl ministr. Podle zdroje LN z ministerstva má nyní Slavík za úkol takzvaně slovíčkařit a poukazovat na to, že kritické pasáže Zemanova posledního projevu nejsou přímo spojeny s Araby ani s islámem.

Zeman v úterý oznámil, že se za své výroky omlouvat nebude.