Z iráckého Mosulu uprchlo v posledních hodinách na 500.000 lidí.

Z iráckého Mosulu uprchlo v posledních hodinách na 500.000 lidí. Zdroj: ČTK

Al-Káida v Iráku ovládla provincii Ninive. Z Mosulu uprchlo půl milionu lidí

Z iráckého Mosulu uprchlo v posledních hodinách na 500.000 lidí. Oznámila to dnes Mezinárodní organizace pro migraci. Radikálové v úterý obsadili celou severní provincii Ninive a části jejího střediska Mosulu. Tam drží pod kontrolou letiště, televizní studio a také úřad guvernéra. Mezi prchajícími jsou i vojáci.

Za obsazením iráckého severu je Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), který se hlásí k teroristické síti Al-Káida a bojuje také v sousední Sýrii s cílem založit v oblasti islámský chalífát.

Pracovníci IOM, kteří jsou na místě, tvrdí, že boje minulých dní si vyžádaly mnoho obětí mezi civilisty. Lidé se podle agentury AFP nemohou dostat do čtyř nemocnic, protože tato zařízení jsou v bojové zóně. Jako ošetřovny proto slouží mešity, kam jsou sváženi zranění. Ve městě prý platí zákaz jízdy autem, mnoho lidí prchá pěšky.

Očekává se, že vláda nasadí veškeré prostředky, aby Ninive získala zpět. Kromě armády by nasadila zřejmě i místní milice, letectvo, šíitské dobrovolníky z Íránu i kurdské milice. Využije zřejmě logistickou pomoc Spojených států a americké tajné služby.

V Mosulu vlají černé prapory Al-Káidy, mnoho policejních stanic je vypálených a podle svědků vojáci odhodili zbraně a prchli stejně jako civilisté. Míří hlavně do autonomního Kurdistánu, jehož úřady už zajistily pro uprchlíky dočasné tábory.

Podle stanice BBC ovládá ISIL provincii Ninive už několik měsíců a strategické části Mosulu si vybojoval za pět dní. Stanice upozorňuje, že tento vojenský úspěch v Iráku je mnohem cennější než ten, jehož skupina dosáhla v Sýrii, když ovládla tamní provincii Rakka.