Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Povstalci u Slavjanska sestřelili armádní vrtulník, 14 vojáků zahynulo

Ve východoukrajinských městech Slavjansku a Kramatorsku údajně začala rozsáhlá ofenziva ukrajinské armády s nasazením dělostřelectva a letectva. Místní média informují o ostřelování palebných pozic proruských povstalců z bojových vrtulníků, armáda údajně útočí na Slavjansk z raketových baterií Grad. Povstalci sestřelili armádní vrtulník, v němž zahynulo 14 vojáků včetně ukrajinského generála. 

Podle zpravodajského serveru Ostrov začala ve Slavjansku a Kramatorsku "rozsáhlá protiteroristická operace". Slavjanskem se podle zpráv na sociálních sítích rozléhají dávky ze samopalů a kulometů. Armáda údajně střílí do obytných čtvrtí, kde se povstalci ukrývají. Zdroje serveru Ostrov ale tvrdí, že hlavní vzbouřenecké síly Slavjansk opustily.

Během bojů byl podle agentury Unian sestřelen vrtulník ukrajinské armády. Úřadující prezident Oleksandr Turčynov v parlamentu oznámil, že v havarovaném vrtulníku zahynulo 14 vojáků včetně generála Volodymyra Kulčyckého. Stroj prý povstalci sestřelili s pomocí ruské mobilní protiletadlové rakety. "Naši vojáci byli na palubě sestřeleného letounu. V oblasti bojů měli jiné vojáky nahradit v rámci plánované rotace," řekl Turčynov.

Zároveň před poslanci prohlásil, že ukrajinské ozbrojené síly východ země "osvobodí" a že viníci nynějších nepokojů budou potrestáni.

"Je tu skutečná válka, tak mohutnou palbu jsme od začátku krize ve Slavjansku neslyšeli," napsal o dnešních bojích jeden z obyvatel města na Twitteru. Bojuje se údajně zejména v předměstské obci Semenivka a na hlavním železničním nádraží. Obyvatelé jsou vyzýváni, aby nevycházeli na ulici a aby okna přelepili lepící páskou. V okolí Slavjanska prý hoří několik obytných domů. ¨¨

Velení "protiteroristické operace" na východě Ukrajiny v situační zprávě dnešní armádní operaci ve Slavjansku a Kramatorsku popřelo. Podle armádního mluvčího Vladislava Selezňova boje skutečně propukly, nicméně jsou projevem soupeření mezi konkurenčními skupinami povstalců

Východoukrajinský zpravodajský server Cenzor oznámil, že povstalečtí vůdci ve Slavjansku se chystají vyvézt z města na 200 dětí. Armáda se údajně obává, že jde o provokaci. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Stanislava Rečynského se ve skutečnosti z města snaží uniknout povstalečtí vůdci. Už jednou se pokusili o útěk do Ruska, ale ruští pohraničníci je vrátili zpátky, řekl Rečynskyj.

Ukrajinská armáda bezprostředně po nedělních prezidentských volbách na Ukrajině zahájila mohutnou operaci proti povstalcům v Doněcku a v noci na dnešek vojáci zaútočili i na povstalecké pozice v Luhansku. Nově zvolený prezident Petro Porošenko varoval, že "protiteroristická operace" vstupuje do nové fáze, bude účinnější a důraznější.