matka dítě

matka dítě Zdroj: Profimedia

Nejlepší zemí pro matky s dětmi je Finsko, nejhorší Somálsko. Česko obsadilo 24. místo

Nevládní britská organizace Save the Children už léta hodnotí podmínky pro život matek s dětmi ve všech zemích světa. Přihlíží se k dětské úmrtnosti, zdravotní a sociální péči, dosaženým příjmům, uplatnění žen ve společnosti, podmínkám na mateřské dovolené a dalším věcem. Pro tento rok je nejlepší zemí pro matky Finsko, následované dalšími skandinávskými státy. Česká republika se ocitla na 24. místě a patří v tomto směru mezi ty lepší země.

Za prvním Finskem jsou Norsko, Švédsko, Island, Nizozemsko, Dánsko, Španělsko, Německo, Austrálie a Belgie. Podle hodnocení má prvních padesát zemí velmi dobrou péči o matky. Z tohoto pohledu je na tom Česko velmi dobře.

Naopak vůbec nejhoršími zeměmi pro matky jsou Somálsko, Demokratická republika Kongo, Niger, Mali, Guinea-Bissau, Středoafrická republika, Sierra Leone, Nigérie, Čad a Pobřeží slonoviny. Tedy všechno země Afriky a navíc nejsou od sebe ani tolik vzdálené, takže se ukazuje, že nejhorším regionem pro život se stává střední a západní část černého kontinentu.