Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Separatisté v Doněcku zmařili prezidentské volby

Akce separatistů dnes na východě Ukrajiny zablokovaly hlasování ve většině volebních okrsků. V některých městech se hlasování nekoná vůbec, členové mnoha volebních komisí se svých funkcí vzdávají, ostatní jen obtížně překonávají organizační problémy. V centrálních a západních regionech Ukrajiny probíhají volby bez incidentů, mimořádný zájem je prý o hlasování v Kyjevě. O násilných útocích se zraněnými či mrtvými zatím zprávy nejsou.

Podle informací z webových stránek gubernátora Doněcké oblasti se hlasování fakticky nekoná ve správním středisku Doněcku, ale ve venkovských okrscích je údajně situace o něco lepší. Podle neoficiálních informací je v Doněcké oblasti otevřena zhruba třetina volebních místností, podle ukrajinských volebních komisařů v oblasti fungovalo dopoledne jen 426 z celkového počtu 2430 volebních okrsků.

V milionovém Doněcku se volební místnosti vůbec neotevřely, ráno se v jednom z doněckých průmyslových obvodů volební komise pokusila zahájit práci, během deseti minut po otevření ale její kanceláře zavřeli maskovaní ozbrojenci.

Žádná hlasovací místnost nebyla otevřena v doněckých školách, prostory pro volby nejsou podle místních novinářů většinou ani označeny. Mnohé volební komise v Doněcké a Luhanské oblasti si stěžují, že nemají k dispozici voličské seznamy ani hlasovací lístky.

Doněck podle serveru Ostrov kromě násilných akcí radikálů doplácí na akutní nedostatek členů volebních komisí, z nichž mnozí v obavě o vlastní bezpečnost "dezertovali". Při obsazování hlasovacích místností se členové volebních komisí často stávali terčem fyzických útoků, výhrůžek a týrání.

Nehlasuje se ve městě Horlivka, žádné informace o hlasování nejsou z Kramatorska a Slavjanska, hlavních bašt východoukrajinských povstalců. Podle serveru Novosti Donbassa je ale nad očekávání příznivá situace v důležitém přístavním městě Mariupolu, kde údajně funguje 202 z 216 volebních okrsků.

Vážně narušen je volební proces v sousední Luhanské oblasti. Práci tam ráno zahájily údajně jen dvě volební komise ve městech Svatove a Bilovodsk. Podle agentury Unian v deseti luhanských volebních obvodech volby neblokují ozbrojení radikálové "Luhanské lidové republiky", ale funkcionáři komunistické strany a Strany regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Internetoví nadšenci prý v Luhansku zorganizovali neformální hlasování online, aby občanům umožnili vyjádřit názor bez obav z nátlaku a násilných útoků proruských radikálů.

Podle televize Espreso v Oděse a Chersonu na jihu Ukrajiny policie odvrátila žhářské útoky na dvě volební místnosti. V Mykolajivě musela policie jednu volební místnost vyklidit kvůli výhrůžnému telefonátu o uložení bomby.

Podle ukrajinských novinářů komplikují volby na východě Ukrajiny kromě akcí separatistů i organizační potíže vyvolané vyhrocenou konfrontací radikálů s armádou. V Oděse se například před mnoha volebními místnostmi tvoří fronty, protože členové volební komise nemají v pořádku seznamy voličů. Některé zájemce o hlasování prý odmítají a odkazují až na druhé kolo.

V centrálních a západních regionech Ukrajiny je situace klidná. Mimořádně velký zájem voličů zaznamenala média v hlavním městě Kyjevě, kde se před volebními místnostmi tvoří často až hodinové fronty. Všechny volební okrsky fungují bez jakýchkoli překážek v Dněpropetrovsku a v Záporožské, Sumské nebo Žytomyrské oblasti. Žádné incidenty z těchto regionů zatím místní volební komise nehlásí.