volby

volby Zdroj: Profimedia

Účast v eurovolbách je velmi nízká, dopoledne v průměru nedosáhla ani 15 %

Zájem o volby do Evropského parlamentu je v České republice stále velmi malý, podle informací ČTK od volebních komisařů přišlo dopoledne hlasovat v průměru méně než 15 procent voličů. Účast tedy může být rekordně nízká. Ani předchozí eurovolby velký zájem voličů nevzbudily, ale jak v roce 2004, tak před pěti lety jich přišlo mírně přes 28 procent. Zájem o volby je zřejmě vyšší ve větších městech, v Praze již hlasovalo lehce přes 20 procent voličů. Volit lze až do 14:00.

Volby začaly v pátek ve 14:00 a do večerních 22:00 přišla hlasovat jen asi desetina voličů. Dnes dopoledne malý zájem o volby pokračoval. Třeba k volebním urnám v Olomouckém kraji od pátku přišel jen zlomek voličů a účast se zatím většinou pohybuje do deseti procent. "V pátek byla účast hodně slabá a někde volilo jen pár lidí. Dnes ráno jsem byla volit v naší obci, kde je 390 voličů. Byla jsem potěšena, že jsem přišla volit jako 40.," řekla Marie Mazánková z olomouckého krajského úřadu.

K oblastem s tradičně nejnižší volební účastí patří Ústecký kraj. "Lidé chodí dnes trochu víc než včera (v pátek), ale stále jich je málo. Účast se pohybuje kolem deseti procent," řekla v 10:30 předsedkyně volební komise okrsku 1005 v širším centru Ústí nad Labem. V minulých evropských volbách v kraji odevzdalo hlas 22,5 procenta oprávněných voličů.

Tradičně nadprůměrný je zájem voličů v Praze 6. Mluvčí této městské části Adam Halmoši řekl, že zhruba k 10:00 byla 22,5 procenta. V Praze 7, kde se současně s eurovolbami koná referendum o omezení hazardu, přišlo podle hrubého odhadu hlasovat také kolem 22 procent. 

Šéfové českých parlamentních stran přišli volit do Evropského parlamentu již v pátek, v prvních hodinách po otevření volebních místností. Od voleb mají různá očekávání, shodně ale vyzývají voliče, aby přišli. Dnes přišel hlasovat bývalý prezident Václav Klaus. Eurovolby jsou nepotřebné, nízká volební účast podle něj svědčí o tom, že pokus uměle řídit Evropu je omylem, řekl novinářům Klaus, který dlouhodobě současnou podobu a tempo evropské integrace odmítá.

Voliči v Česku vybírají 21 ze 751 poslanců Evropského parlamentu. Volí z 849 adeptů, které do voleb vyslalo 38 kandidujících uskupení.

O europoslancích dnes souběžně rozhodují také lidé v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Na výsledky voleb si budou muset Evropané počkat až do nedělní noci kvůli tomu, že většina zemí EU si bude europoslance volit až v neděli. První jména budoucích evropských poslanců budou známa nejdříve v neděli hodinu před půlnocí.