Smutek

Smutek Zdroj: profimedia.cz

Dívka unesená přítelem své matky se objevila po deseti letech

Velké pozdvižení vyvolala včera zpráva o návratu ztraceného dítěte v kalifornské Santa Aně. Nyní pětadvacetiletá žena, která zmizela v roce 2004, se včera opět shledala se svou rodinou. Po deseti letech utekla od svého únosce, bývalého přítele své matky, který ji unesl, donutil ji k sňatku a také s ní zplodil dítě.

O případu informovala včera kalifornská média, například deník The Star. Čtyřikrát ji stěhoval, skrýval ji před úřady a rodinou, měnil její identitu a lhal, když rozhlašoval, že se marně pokoušel kontaktovat její rodinu. Takto hovoří santaanský policejní spis o jedenačtyřicetiletém Isidru Garciovi. Nyní je Garcia zatčen pro podezření z únosu a znásilnění. Policie popisuje, jak dívka byla dlouhá léta psychicky týraná svým únoscem, nedovoloval jí se od něj vzdálit a přinutil ji i k sňatku.

Španělsky hovořící sousedé z Garciova okolí popisují pár jako šťastné a milující manžele. Ani ve snu by je prý nenapadlo, že by Garciova žena, jejíž identita zůstává zatím v utajení, mohla být obětí tyranie. Žena se údajně rozhodla informovat příslušné orgány o svém osudu poté, co se jí povedlo zkontaktovat se svou sestrou přes sociální síť Facebook. Ihned poté byl Garcia zatčen.

Santaanský kriminalista Anthony Bertagna sestavil z ženiny výpovědi zprávu, která popisuje děsivých deset let života s Garciem. Příběh začíná ještě ve chvíli, kdy bylo dívce pouhých 15 let, překročila ilegálně americko-mexickou hranici. Zatím z neznámých důvodů žila dívčina matka již v Santa Aně ještě s další svou dcerou a právě s Garciou. Patnáctiletá dívka neuměla ani slovo anglicky, avšak dostala se ke své matce a sestře. Během večera, kdy došlo k únosu, se matka dívky s Garciou pohádala a poté odešla z domova. Po ní odešla i dívenka, sedla si do parku a tam jí prý rozbolela hlava. Garcia ji tam za nedlouho objevil. Podle deníku The Star jí prášky, které jí měly utišit bolest, naopak zcela dezorientovaly. Garcia ji poté odvezl do města Comptonu, které se nachází přibližně na cestě mezi Santa Anou a Kalifornií.

Garcia se poté s dívkou několikrát stěhoval. Podle policejní zprávy si dokonce nechal v roce 2007 poslat z Mexika falešné papíry, které daly dívce novou identitu. Ty oklamaly americké úřady, a tak si svou vězenkyni po letech Garcia dokonce vzal za manželku. V roce 2012 se jim narodilo dítě. Poté, co se dívka pokusila několikrát o útěk, byla údajně fyzicky potrestána. Pak útěků zanechala – až do chvíle, kdy začala komunikovat přes Facebook se svou sestrou. Ta jí mimo jiné sdělila, že ji stále celá rodina deset let hledá a že v roce 2004 byla její kauza díky rodině značně medializovaná. Nyní je již dívka zpět u své rodiny, a její manžel ve vazbě.