Eurokomisaři

Eurokomisaři Zdroj: Profimedia.cz

Eurokomisař nemá být trafikant, ale člověk silných svalů

Česko hledá eurokomisaře. Měla by to být prestižní funkce, ale pořád to vypadá jako trafika. Kde někdo zbyl, aby dostal funkci a nepřekážel v domácí politice?

Nad českým eurokomisařstvím se vznáší temný stín Miloše Kužvarta, který řekl jen jednu anglickou větu, ale zapsal se tím do naší historie víc než prezident Hácha, který přeložil celou knihu a anglicky navíc uměl. Aby bylo jasno, eurokomisař není vyslanec své země v Unii. Těžko si sice představit, že by na své kořeny zapomněl, ale je to člověk, který má především na starosti Unii a pokud jde o nás, nemá dělat ostudu, to je tak všechno. Pan Kužvart se proslavil tím, že na tiskové konferenci byl s to říci jen jednu větu, totiž, že je „very optimistic“, což mu přitížilo, protože když je někdo v naší těžké době very optimistic, měl by to nějak vyargumentovat. Pak přišel na řadu pan Telička, který se na tu funkci nabízel sám od sebe, protože to byl vyjednavač našeho přistoupení k Unii. Pak ale bylo potřeba najít nějakou funkci pro Vladimíra Špidlu, který konec konců uměl aspoň francouzsky. Je jedno, co pan Telička vyjednal dobře, nebo špatně, ale bruselské chodby znal určitě dobře.

Teď se řeší, kam odklidit pana ministra zahraničí. Pustil si pusu na špacír a byl ústnatý na Rusko kvůli ukrajinské krizi. Taky kvalifikace, vlastně ne špatná, ale nemělo by to tak být. Unie má špatnou pověst, do značné míry nezaslouženou, mnohé z toho, co se připisuje zločinnému Bruselu, dělají národní vlády. Ovoce našeho členství je často neviditelné, pamflety o banánech a okurkách plní facebook, byť jde často o anekdotické nesmysly.“

Svět se mění. Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom včera podepsal očekávanou dohodu o dodávkách suroviny do Číny. Rusko nebude tolik závislé na odběru z Evropy, což platí i z druhé strany. Studená válka bude, už je. Evropa bude muset najít svou identitu, ať už jde o problém imigrantů, především muslimských, kteří jsou bohužel vzdor všemu multikulturalismu ohrožením, nebo o vztah k imperialistickému Rusku.

Eurokomisař by měl být člověk ostrého jazyka a silných svalů. Příští pětiletka rozhodne, jak budeme na tomto kontinentě žít. Dobře, nebo mizerně. Budoucnost kontinentu by ale neměli určovat trafikanti. Nic proti trafikám, na noviny a cigarety dobrý.