Sobotka

Sobotka Zdroj: EPA

Sobotka: ČR má zásoby plynu na 100 dní, nedostatek nehrozí

Česko má v zásobu zemního plynu na 100 dní, firmy ani domácnosti jeho nedostatkem ohroženy nejsou. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu, které se věnovalo možnostem v případě výpadku dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. Premiér také uvedl, že Česko by Slovensku mohlo případně pomoci zasíláním ruského plynu z baltského plynovodu Nord Stream, kterého by se krize týkat neměla. 

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) k možnosti pomoci Slovensku uvedl, že jeho zásoby plynu jsou ještě větší než české - vydrží na 140 dní. Případná pomoc by prý v případě nejhoršího scénáře byla aktuální až počátkem příštího roku.

"Nemáme žádné indicie o tom, že by byly obecně ohroženy dodávky ruského plynu do Evropy," ujišťoval Sobotka. Slovensko by ale mohlo mít problémy v případě zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu. Postup bude koordinován také s Maďarskem a Polskem, poznamenal.

"Plyn, který je v tuto chvíli deponován v zásobnících, tak by vystačil na zajištění tuzemské spotřeby v letním období na více než sto dnů," uvedl Sobotka. Podle něj je to dostatečná rezerva k tomu, aby mohly být zajištěny dodávky z náhradních zdrojů do ČR. Mládek připomenul, že už nyní třetina objemu plynu proudí do Česka především z Norska. Pro náhradní dodávky by ale bylo třeba dojednat přepravní kapacity.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden varoval, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu, pokud Ukrajina nesplatí dluh, který jí vznikl za odběr ruského plynu. Putin v listu evropským vůdcům údajně upozornil, že nesplacení ukrajinského dluhu může vést k zastavení dodávky plynu pro ukrajinskou společnost Naftogaz. Přímou hrozbu zastavení dodávek evropským klientům jeho dopis podle dostupných informací neobsahoval.

Evropská komise navrhla, aby země Evropské unie do zimy provedly zátěžové testy evropského energetického systému, které by měly odhalit, jak by se vyrovnaly s významným narušením dodávek zemního plynu v souvislosti s ukrajinskou krizí.