Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: Reuters

Absurdita spuštěná Stropnickým pokračuje: Petice proti rozmístění vojsk NATO, které ale nikdo neplánuje

Ministr obrany Martin Stropnický spustil svými neuváženými výroky pro agenturu Reuters o možném rozmístění vojáků Severoatlantické aliance v Česku lavinu. Přitom nikdo nás o nic podobného nepožádal.

Na internetu je ale k dispozici petice, která vyjadřuje nesouhlas s rozmístěním vojsk NATO v České republice. Prý se má o tom rozhodnout jedině v referendu. Situace, kterou Stropnický svými ochotnickými výroky vyvolal, se tak dostává do absurdních poloh.

Aby bylo jasno: Spojenci ze Severoatlantické aliance nepožádali českou vládu o žádné rozmístění jednotek NATO na našem území. Stropnický hovořil o něčem, co plave někde na obláčku. Pokud se v souvislosti s krizí na Ukrajině hovořilo o některých zemích, kde by mohly být nově některé alianční jednotky rozmístěny, tak by se spíše mohlo jednat o Pobaltí či Polsko. Ale i to je pouze hypotetická otázka.

Že by aliance (v překladu Američané, protože nikdo jiný ze spojenců nemá kapacity na to, aby kdekoli své jednotky trvale umístil) měla základny například v pobaltských zemích, tedy kousek od ruských hranic, je přitom spíše nepravděpodobné, přece jenom by to Moskva považovala za nesmírnou provokaci. A přes spory kolem Ukrajiny, mezi NATO a Ruskem bude i v budoucnosti běžet vojenský dialog.

Vojáci Severoatlantické aliance by samozřejmě byli pro bezpečnost Česka dobrou volbou. Jenže ministr Martin Stropnický i „petičníci“ proti rozmístění cizích vojsk hovoří o něčem, co ve skutečnosti existuje jen v jejich hlavách.