Metanol

Metanol Zdroj: BLESK - Ondřej Požár

Státní zástupce žádá pro míchače alkoholických nápojů s metanolem doživotí

Státní zástupce Roman Kafka žádá pro údajné míchače metanolem kontaminované směsi Tomáše Křepelu a Rudolfa Fiana za obecné ohrožení doživotní vězení. U krajského soudu ve Zlíně dnes začaly závěrečné řeči v hlavní, takzvané zlínské větvi metanolové kauzy. Vysoké tresty hrozí i dalším osmi obžalovaným. Jedovatá směs zabila kolem padesáti lidí.

Hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, který pomohl případ objasnit, Kafka za obecné ohrožení navrhl 20 let vězení. Podle obžaloby se stejného trestného činu dopustil i další distributor Martin Jirout z Trutnovska, pro něhož státní zástupce žádá 15 či 16 let za mřížemi. Těmto čtyřem hrozí 12 až 20 i výjimečné tresty včetně doživotí.

Zbylých šest ve Zlíně souzených prodejců kontaminovaného alkoholu Kafka obžaloval z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Předseda senátu Radomír Koudela je však již dříve upozornil, že i jejich jednání může soud kvalifikovat jako obecné ohrožení s výše zmíněnou sazbou.

Zlínský soud začal případ projednávat 3. března a dokazování ukončil po patnácti hlavních líčeních 30. dubna. Rozsudek bude podle Koudely vynesen 21. nebo 22. května. Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10.000 litrů tvořenou zhruba z poloviny metanolem a ze zbylé části etanolem. Celou ji předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku dělníkovi Vaculovi, jenž směs dál distribuoval.

Křepela i Fian vinu u soudu popřeli. Vacula od začátku skutek doznává a s policií spolupracuje. Odmítá jen, že by jím dodaný alkohol pila většina poškozených. Vinu popírá i sedm ve Zlíně dalších souzených distributorů, z nichž prý nikdo o kontaminaci lihu metanolem nevěděl. Většina odmítá i svůj podíl na nelegálním obchodu s alkoholem.