Alí Chameneí

Alí Chameneí Zdroj: wikipedia.org

Írán chce stavět více raket, odpor vůči nim označil za idiotský. Kde jsou ti, co protestovali proti radaru?

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí označil očekávání západních zemí, že Teherán omezí svůj raketový program, za "stupidní a idiotské". Íránské revoluční gardy zároveň vyzval k tomu, aby začaly s masovou výrobou raket.

Spojené státy a jejich spojence íránský raketový program značně znepokojuje. Obávají se totiž, že rakety by mohly nést jaderné hlavice. Írán přitom vývoj jaderných zbraní popírá. "Očekávají, že omezíme svůj raketový program, a mezitím neustále hrozí Íránu vojenským zásahem. Takže je to stupidní, idiotské očekávání," citovala Chameneího oficiální íránská tisková agentura IRNA. "Revoluční gardy by měly ve svém programu pokračovat a nespokojovat se s jeho současnou úrovní. Měli by začít s masovou výrobou. To je hlavní povinností všech armádních činitelů," řekl Chameneí. Nabízí se otázka, k čemu takové rakety Íránu budou, když nebudou mít jaderné hlavice. Zemi samozřejmě nikdo nevěří, že o jaderné zbraně neusiluje. I kdyby tomu tak bylo v přítomnosti, o čemž lze pochybovat, není žádná záruka, že k tomu nedojde za pár let. Rakety bez účinné hlavice by ale nebyly tak účinnou hrozbou, jak si Írán jistě přeje.

K čemu rakety

Kromě obvyklých jaderných zbraní se ale nabízí ještě další možnosti. Jednou z nich je "špinavá bomba", tedy bomba, kde nedojde k běžnému jadernému výbuchu, ale klasická trhavina rozptýlí z hlavice radioaktivní látku, která zamoří široké okolí. Obyvatelstvo pak bude zasaženo radioaktivitou s ničivými účinky, byť pomalejšími. Kromě toho jsou tu ještě chemické zbraně a biologické zbraně.

Pojem chemické zbraně je kompromitován od doby, kdy spojenci pronikli do Iráku a nenašli tam žádné zbraně hromadného ničení. (Vpadnout tam Rusové, našli by je hned druhý den a v dostatečném množství.) Saddám je ovšem předtím měl a plynoval s nimi Kurdy. Dá se předpokládat že je odstranil z dohledu, což neznamená, že se nemohly kdykoli vrátit na scénu. Pokud jde o biologické zbraně je otázka, jestli pro jejich použití jsou zapotřebí rakety.

Jisté je, že Írán dává najevo, že bude dělat, co chce. Skutečné slovo v zemi mají nikým nevolení duchovní vůdcové, kteří sami rozhodují o tom, kdo smí kandidovat do ostatních funkcí. Je to sice větší demokracie, než byl režim, který jsme tu měli do roku 1989, ale ke skutečné demokracii to má daleko. Dokud ale nebude Írán svobodný, nelze mu věřit, protože na skutečné úmysly a tajné vojenské akce se nikdo nesmí ptát, jestli nechce špatně skončit.

Vzpomínka na radar

Stále znova se tu vracíme k pověstnému americkému radaru. Naše země, jejíž obyvatelstvo bylo ze dvou třetin ovlivněné levicovou a ultralevicovou propagandou a lhaním, často nejspíš za ruské peníze, tak dlouho váhala, až to Američané vzdali. Jsme spojenec na baterky. Ke své vlastní škodě. Pod heslem, že se nebude poklonkovat ani Moskvě, ani Washingtonu se razil směr, který znamenal ustupování a poklonkování Moskvě.

Technicky šlo o obranné zařízení právě vůči takovým zemím, jako je Írán. Psychologicky šlo o to dát Rusku najevo, že mu do toho nic není. Jenže Rusko si pořád myslí, že je mu do všeho. A tak to tady máme, radar nikde, Rusové agresivní a sebevědomí a Írán bude pilně pokračovat ve stavbě rachejtlí. Nemarníme opakovaně příležitost zaspat dobu