Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Účast referend na východě Ukrajiny je vysoká. Přesto, že se na některých místech střílí

Za poměrně vysoké účasti se dnes konají na východě Ukrajiny referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti, která zorganizovali proruští separatisté. Ukrajinská vláda i západní země považují hlasování za nelegální a Kyjev v ostrém prohlášení z jejich organizování obvinil Moskvu. Ze Slavjansku a několika dalších míst jsou hlášeny střety a podle mluvčího prezidenta pokračuje operace ukrajinských bezpečnostních sil, při níž bylo zlikvidováno mnoho separatistů.

Boje pokračují od sobotního večera v okolí Slavjansku, zejména u obce Andrijivka. Ozbrojené incidenty hlásí proruští radikálové i v dalším doněckém městě Krasnyj Lyman. V Luhanské oblasti podle nich vládní jednotky napadly pozice rebelů v Novoajdaru.

Mluvčí úřadu prezidenta Serhij Pašinskyj potvrdil, že pokračuje vojenská operace proti ozbrojeným separatistům. "Ve finální fázi je protiteroristická operace v oblasti měst Krasnyj Liman, Slavjansk a Kramatorsk," uvedl. Dodal, že během operace bylo zlikvidováno "mnoho separatistů", ale žádná konkrétní čísla neuvedl.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v sobotu obyvatele obou oblastí varoval před tím, že radikály prosazovaná federalizace znamená "sebedestrukci". "Pro tyto oblasti je to krok do propasti," zdůraznil a poukázal na to, že samostatnost přinese úplný rozvrat ekonomiky, sociálních programů a vůbec života většiny obyvatelstva.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes obvinilo Kreml, že referendum "inspiroval, organizoval a financoval". Podle jeho prohlášení jsou strůjci této akce "teroristické bandy" vyzbrojené a vycvičené podle ruských standardů.

Odmítavé stanovisko Spojených států k separatistickému referendu zopakovala v noci na dnešek mluvčí americké diplomacie Jennifer Psakiová. Zdůraznila, že Washington výsledek "těchto nelegálních referend" neuzná, a hlasování označila za pokus vytvořit "další spory a zmatek".

Obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti se silnou ruskojazyčnou menšinou hlasují o tom, zda jsou pro samostatnost "lidových republik", které v obou regionech jednostranně vyhlásili vůdci radikálních vzbouřenců. Otázka pro doněcké voliče podle agentury ITAR-TASS zní: "Podporujete nezávislost Doněcké lidové republiky?" Naproti tomu luhanští odpovídají na otázku: "Podporujete státní samostatnost Luhanské lidové republiky?" Zaškrtnout mohou buď "ano", nebo "ne".

Vysloví-li se lidé pro, není jasné, zda to povede k úplné nezávislosti, k samostatnosti v rámci případné budoucí ukrajinské federace či dokonce k připojení k Rusku. Vůdci separatistů zatím mlhavě prohlašují, že se o tom rozhodne až později. Podle britské BBC organizátoři referenda naznačili, že ještě koncem měsíce chtějí uspořádat druhé kolo hlasování, v němž by se rozhodovalo o připojení k Rusku. Padlo prý dokonce datum 18. května.

Radikální proruští aktivisté se dožadují federalizace země, vláda však trvá na centrálním uspořádání, chce pouze posílit pravomoci regionů. Podle různých průzkumů je většina obyvatel východu Ukrajiny proti odtržení. Anketa amerického institutu Pew Research Center nedávno například ukázala, že pro zachování celistvosti Ukrajiny je tam na 70 procent lidí.

Není jasné, kolik obyvatel se do referenda nakonec zapojí, organizátoři v Doněcku ale v sobotu oznámili, že hlasování bude platné bez ohledu na to, kolik lidí k urnám přijde. Podle dosavadních informací byla účast dopoledne vysoká. Podle mluvčího Vasilije Nikitina odhlasovalo v Luhanské oblasti do 09:00 SELČ 22 procent voličů.

Zpravodaj ukrajinské agentury Ukrinform zaznamenal, že ve volebních střediscích Doněcké oblasti nechávají hlasovat každého, kdo přijde, i když není místním občanem a není na řádném seznamu voličů. Podobně jako tomu bylo dříve na Krymu k tomu využívají takzvané doplňovací seznamy. V jednom středisku prý potvrdili, že už v poledne měli na takovém seznamu zapsáno tisíc jmen.

V Luhanské oblasti je prý zase možné hlasovat i za jiného člověka. Podle reportéra zpravodajského serveru 0642.ua lze najednou odevzdat hlasy za dvě osoby. Zejména v případě, že někdo nemůže do střediska přijít. Stačí prý předložit osobní doklad zastupovaného voliče.

Zatímco v Doněcké oblasti hlasování skončí ve 22:00, v Luhanské je konec stanoven již na 20:00. Organizátoři v Luhansku chtějí výsledky oznámit již v pondělí, nejpozději v úterý.