Dmitrij Rogozin

Dmitrij Rogozin Zdroj: wikipedia.org

Ruský vicepremiér slíbil Rumunsku, že příště přiletí bombardérem

Letadlo ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina při návratu z Podněstří odklonily stíhačky mimo rumunský vzdušný prostor. Na Rogozina se totiž vztahují sankce jako jednoho z ruských politiků, kteří nesou vinu za ukrajinskou krizi. Nesmí na území EU.

Příště poletím v bombardéru, napsal pak vicepremiér na Twitter. „Na žádost USA Rumunsko uzavřelo mému letadlu svůj vzdušný prostor. Ukrajina mě znovu přeletět nenechá. Příště poletím na palubě TU-160," napsal na Twitter Rogozin. Tupolev TU-160 je největší ruský strategický bombardér.

Rumunské ministerstvo zahraničí se na Moskvu obrátilo se žádostí o vysvětlení, zda Rogozinův výrok představuje oficiální postoj Ruské federace k Rumunsku jako členské zemi EU a NATO. „Hrozbu využití ruského strategického bombardéru ruským vicepremiérem považujeme v současném regionálním kontextu za velmi závažné prohlášení," uvedla Bukurešť.

„Inu, milí pánové z Rumunska, brzy vám to vysvětlíme - kdo jste a co si o vás myslíme,“ napsal na to zase Rogozin na Twitteru. Rogozin byl vždycky aktivní a tvrdý chlapík známý svými výstředními výroky. Kdysi šéfoval stranu Rodina, která byla vytvořena Kremlem, aby získala další prokremelské hlasy v řadách umírněných nacionalistů. Rogozin býval kdysi přirovnáván ke generálu Lebeďovi, který v prvním kole prezidentských voleb v roce skončil na třetím místě. Lebeď byl ale větší politická váha a byl v roce 1996 považován za možného nástupce Borise Jelcina. Putin nevypadá, že by měl mít někdy nějakého nástupce. Bude zřejmě věčným prezidentem Ruska, jako je vzdor svému úmrtí Kim Ir-sen v Severní Koreji.

Rodinu pak Rogozin opustil, protože odešel do Bruselu jako zástupce u NATO. Mnozí jeho stoupenci to považovali za zradu a kariérismus. Pak byl Rogozin povolán do Ruska, aby se zabýval otázkami zbrojního průmyslu.

Dost velký kalibr

Na čem by to chtěl Rogozin přiletět do Rumunska? TU-160 je bombardér, který schopen letět dvojnásobnou rychlostí zvuku a shodit díky svému doletu přes 14 tisíc kilometrů jadernou bombu i na území Spojných států. Vicepremiér tedy ve svých výhružkách Rumunům zvolil slušný kalibr.

Jde samozřejmě o to, co pána k takovému výroku vedlo. Byl to následek nějaké ruské „virózy“? Jenže on své řeči potom ještě opakoval, to by znamenalo, že má virózu pořád. Nebo hraje roli zlého muže plácajícího agresivní nesmysly, zatímco Putin bude dělat moudrého státníka, co váží každé slovo? Třeba je to jen taková povaha. Pokud jde o řeči, bývá někdy Rogozin přirovnáván k nacionalistovi Žirinovskému. Žádná z těch variant není potěšitelná. V každém případě odráží nové ruské imperiální myšlení. Ale jen ať muži Kremlu mluví co nejvíc, jen tak dál. Třeba vystřízliví i ti, co mají pořád pocit, že báťuška Putin jen chrání zájmy poctivých ruských pracujících v blízkém zahraničí proti fašistům. Když ještě chvilku počkáme, dozvíme se, že fašisté jsme my všichni. Pak bude potřeba od nás svět osvobodit a nastolit tu vládu „zdravých sil“. V každém případě můžeme být zvědaví na vysvětlení rumunského incidentu. To zase budou perly.