Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Na východě Ukrajiny začala sporná separatistická referenda. Bojuje se ale dál

Na východě Ukrajiny začala dnes ráno referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti, která zorganizovali proruští separatisté. Vláda v Kyjevě i západní země považují hlasování za nelegální. Ve Slavjansku je podle agentury RIA Novosti slyšet intenzivní střelba provázená explozemi granátů.

Podle zpravodaje agentury se bojuje v oblasti jednoho ze závodů na okraji města. Hlasování ve Slavjansku prý ale přesto začalo. Žádné další podrobnosti o situaci zatím nejsou známy.

Agentury AFP napsala, že se střílí opět na "frontové linii" u obce Andrijivka, která leží na jih od Slavjanska. Mluvčí tamních vzbouřenců tvrdí, že jsou oběti, ale žádné podrobnosti neuvedla.

Palba a exploze se podle tiskových agentur ozývaly z oblasti Andrijivky od sobotního večera přes celou noc. Slavjansk se zhruba 110.000 obyvatel, který kontrolují separatisté, drží ukrajinské vládní síly již přes týden v obklíčení v rámci "protiteroristické operace".

Obyvatelé Doněcké a Luhanské oblasti se silnou ruskojazyčnou menšinou mají možnost hlasovat o tom, zda jsou pro samostatnost "lidových republik", které v obou regionech jednostranně vyhlásili vůdci radikálních vzbouřenců.

Otázka pro doněcké voliče podle agentury ITAR-TASS zní: "Podporujete nezávislost Doněcké lidové republiky?" Naproti tomu luhanští odpovídají na otázku: "Podporujete státní samostatnost Luhanské lidové republiky?" Zaškrnout mohou buď "ano", nebo "ne".

Pokud se lidé vysloví pro, není zcela jasné, zda výsledek povede k úplné nezávislosti, samostatnosti v rámci případné budoucí ukrajinské federace či dokonce k připojení k Rusku.

Radikální proruští aktivisté se dožadují federalizace země, vláda však trvá na centrálním uspořádání, chce pouze posílit pravomoci regionů.

Podle různých průzkumů je většina obyvatel východu Ukrajiny proti odtržení. Není jasné, kolik lidí se do referenda zapojí, organizátoři ale počítají s vysokou účastí. Separatisté v Doněcku nicméně oznámili, že hlasování bude platné bez ohledu na to, kolik lidí k urnám přijde.

Zatímco v Doněcké oblasti hlasování skončí ve 22:00, v Luhanské je konec stanoven již na 20:00. Organizátoři v Luhansku chtějí výsledky oznámit již v pondělí, nejpozději v úterý.