Lukašenko

Lukašenko Zdroj: Václav Teichmann

Hlavně ať je hokej. Mezitím se bude trochu zavírat a týrat. Jako vždycky

Lukašenkův režim před hokejovým šampionátem pozatýkal oponenty. Běloruský režim nechal před dnešním začátkem šampionátu v hokeji zadržet skupinu opozičních aktivistů, kterým soud vyměřil tresty vězení až na několika týdnů. Podle tiskové agentury AP jde o 16 lidí, běloruská nevládní organizace hájící lidská práv Viasna ve čtvrteční zprávě uvádí 28.

Podle oponentů prezidenta Alexandra Lukašenka se jeho režim pokouší předejít možným protestům ve chvíli, kdy je na zemi upřena pozornost světových médií. Organizace Viasna tvrdí, že aktivisté byli uvězněni na deset až 26 dnů a soud je poslal za mříže z čistě smyšlených důvodů, jako jsou výtržnictví či neuposlechnutí příkazu policistů. Řadu dalších oponentů prý režim přiměl na dobu trvání šampionátu opustit metropoli.

„Dali mi jasně najevo, že buď pojedu do 3. června do Berezina (městečko 100 kilometrů od Minska), nebo půjdu do Akrestsiny (věznice v Minsku). Vybral jsem si Berezino,“ napsal na svém facebookovém profilu aktivista Pavel Vinogradov, který byl v minulosti několikrát vězněn.

A takhle je to pořád. Je to dost jednoduché schéma. Vrcholový sport je byznys a prestižní záležitost. Diktátoři se rádi představují před celým světem a podnikatelé podnikající v oblasti rychlých svalů potřebují prachy. Dohoda je jasná. Někdy se to zadrhne, ale jen na čas. Nejde o lidská práva, nejde o sport, jde jen o peníze. My všichni ostatní jsme jen publikum.

Jak kdesi napsal Joseph Heller, vrcholový sport je naprostý nesmysl, který někdo dělá rychleji, ne ten druhý. Takový byl svět 20. století.

Někdo do koncentráku, někdo medaili. A svět 21. století nebude jiný.

Jenom člověku pořád vrtá hlavou, kdo koho kde tak podmazal, že se vrcholné sportovní podniky konají v podivných zemích? Ale pokud jde jen o prachy a o svaly, je to vlastně v pohodě. Žádné vyšší hodnoty stejně nečekáme. Lidé rychle běhají a skákají a dopravují předměty do branky. Několik tisíc let to tak a taky bude. Pokud tedy publiku jednou neřekne, že ho to už nebaví. Ale zatím baví.