Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: EPA

Senior Berlusconi začal za trest pracovat v domově seniorů

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi se dnes dostavil do domova pro seniory u Milána, aby zde začal pracovat v rámci svého alternativního trestu za daňové úniky. Informovaly o tom agentury AFP a ANSA. Berlusconiho veřejně prospěšná práce u lidí trpících Alzheimerovou chorobou má trvat rok.

Po vystoupení z auta expremiér spěchal do budovy pečovatelského domu a čekající asi stovce novinářů nic neřekl. Nereagoval ani na prohlášení jednoho přítomného odboráře, že expremiér patří do žaláře. "Snem italských pracujících je vidět Berlusconiho v (milánském vězení) San Pietro," citovala AFP muže převlečeného za klauna.

Sedmasedmdesátiletý Berlusconi byl loni v srpnu odsouzen ke čtyřem rokům vězení kvůli daňovým únikům v mediálním koncernu Mediaset, ale trest mu byl nakonec v rámci amnestie zmírněn na rok. Kvůli vysokému věku navíc nemusel nastoupit do vězení a vybral si místo toho veřejně prospěšné práce. Berlusconi má v domově důchodců pobývat čtyři hodiny týdně.

Berlusconi je lídrem pravicové opoziční strany Vzhůru Itálie, nesmí však zastávat žádné volené funkce ani kandidovat ve volbách. Součástí jeho trestu je totiž dvouletý zákaz vykonávání veřejných funkcí, na jehož základě byl loni vyloučen ze Senátu. Zapovězenou má politik i kandidaturu v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Bývalý šéf italské vlády je soudně stíhán v řadě dalších kauz, ale ve většině z nich ještě nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí. Mediálně nejznámější je proces kvůli údajnému zneužití pravomoci veřejného činitele a kvůli podezření ze sexu s nezletilou marockou dívkou Ruby. V něm byl Berlusconi nepravomocně odsouzen k sedmi letům vězení a odvolací řízení začíná 20. června v Miláně.