Andrej Babiš má specifický  smysl pro humor

Andrej Babiš má specifický smysl pro humor Zdroj: Isifa.com

Berňák v Echu24: Babiš nikdy nelže!

Začínám pomalu měnit názor na Andreje Babiše. Je to v podstatě čestný chlap, a když něco řekne, tak to platí. Třeba když někomu vyhrožuje berňákem, tak si postižený může být jist, že si na něj berňák v dohlednu došlápne.

Je to pár týdnů, co se Andrej Babiš rozlítil na tiskové konferenci. Rozhněval ho svými drzými otázkami novinář serveru Echo24.cz - a Babiš nešetřil ostrými slovy. Říkal, že doufá, že v majetkovém přiznání hlavního sponzora serveru bude dost peněz, aby vysvětlil, z čeho ten server vlastně platí. Z ministrova prohlášení se strhla obrovská mediální mela. Novinářská obec byla zcela oprávněně pohoršena a vydavatelům přeběhl mráz po zádech. Když berňák chce, vždycky něco najde. Andrej Babiš se za své výroky ale omluvil a distancoval se od nich. Takže všem spadl kámen ze srdce, že ministr financí nebude svůj úřad zneužívat k šikanování medií, které ho kritizují.

Už o pár týdnů později, šestého května, ale v Echu vychází článek: „Echo24.cz čeká milou návštěvu. Z finančního úřadu“ Dočteme se v něm: „Takové štěstí se jen tak na někoho na Praze 1 neusměje. Do Echo Media, která je vydavatelem deníku Echo24.cz, se na příští týden ohlásila kontrola z finančního úřadu, protože nevěří, že máme nábytek a počítače.“ Jinak řečeno - ona buzerace z berňáku, kterou Babiš vyhrožoval, už je tady!

Je samozřejmé, že podobný postup na míle smrdí zneužitím pravomocí ministra. Je samozřejmé, že jde o zásadní ohrožení svobody slova - kdo si příště dovolí ministra financí kritizovat, když mu za to hrozí daňová kontrola? Ale přes to všechno má celá záležitost jeden pozitivní aspekt: Vidíme, že Andrej Babiš umí držet slovo!