Fotoreportáž: Jak Rusové krvavě obsadili budovu státního zastupitelství v Doněcku

Fotoreportáž: Jak Rusové krvavě obsadili budovu státního zastupitelství v Doněcku Zdroj: Englishrussia.com

Ukrajinský parlament odmítl referendum o jednotě země

Ukrajinský parlament odmítl uspořádat 25. května spolu s prezidentskými volbami také referendum o územní celistvosti země. Podle agentury DPA to oznámil Oleksandr Bryhynec, který je poslancem vládní strany Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Americký ministr zahraničí John Kerry podle agentury Reuters později označil za podvod chystané vlastní referendum proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Referendum o jednotě země navrhla ukrajinská vláda jako ústupek separatistům, kteří na východě země chystají v neděli svůj plebiscit. Proruští radikálové žádají federalizaci země, v opačném případě hrozí odtržením od Ukrajiny, Kyjev na druhé straně trvá na centrálním uspořádání země s tím, že posílí pravomoci regionů.

"Jsme velmi znepokojeni snahou proruských separatistů v Doněcku a Luhansku zorganizovat 11. května, upřímně řečeno, zinscenované a podvodné nezávislé referendum," prohlásil Kerry ve Washingtonu na společné tiskové konferenci se šéfkou diplomacie EU Catherine Ashtonovou. "Tuto ilegální snahu dále rozdělit Ukrajinu rozhodně odmítáme," dodal.

Zamítavý postoj při dnešním mimořádném neveřejném jednání ukrajinského parlamentu k navrhovanému referendu o územní celistvosti poslanci zdůvodnili obavou o bezpečnost členů volebních komisí. "Jakékoli referendum je možné vyhlásit jen v situaci, kdy je jistota, že občané nebudou hlasovat před hlavněmi samopalů," citoval list Ukrajinska pravda poslance Andrije Senčenka.

Myšlenku referenda podle ukrajinských novin podporují prakticky všechny poslanecké frakce. Hlasovat je ale podle názoru poslanců možné až v době, kdy separatisté složí zbraně a jejich odpor se podaří lokalizovat.

V případě prezidentských voleb je podle poslanců situace jiná, protože voliči budou moci volit z většího počtu kandidátů. "Referendum lze snadněji zneužít k politickým manipulacím," prohlásil Senčenko bez dalšího vysvětlení.

Dnešní mimořádná schůze parlamentu se konala s vyloučením veřejnosti. Šéf sněmovny Oleksandr Turčynov, který zastává i post hlavy státu, již ale předem upozornil novináře, že lze čekat "závažná rozhodnutí". Spekulovalo se, že by Turčynova v čele parlamentu i dočasném prezidentském křesle mohl nahradit vlivný oligarcha Petro Porošenko. Ten ale vyloučil, že by se do květnových voleb o nějakou ústavní funkci ucházel.