Iveta Bartošová

Iveta Bartošová Zdroj: Pavel Machan, Roman Souček

Rychtář je podezřelý z účasti na sebevraždě Bartošové

Manžel nedávno zesnulé zpěvačky Ivety Bartošové Josef Rychtář je podezřelý z účasti na její sebevraždě. Uvedla to dnes televize Prima na základě vyjádření dozorující státní zástupkyně. Za tento přečin hrozí podle trestního zákoníku až tři roky vězení. Bartošová zemřela před týdnem po srážce s vlakem v pražské Uhříněvsi. Rychtář poté řekl médiím, že spáchala sebevraždu.

"Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu účast na sebevraždě," řekla televizi státní zástupkyně Kamila Vildová. "Jedná se o naprosto standardní postup v takových případech," dodala. Rychtář dnes podle Primy několik hodin vypovídal na policii, ale komentovat případ nechtěl.

Osmačtyřicetiletá Bartošová svůj život ukončila 29. dubna skokem pod vlak nedaleko svého bydliště v Uhříněvsi. Policisté prověřují, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo o sebevraždu. Podle strojvůdce stála v kolejišti, uvedli dříve policisté. Někdejší trojnásobná zlatá slavice se v posledních letech potýkala se závislostí na alkoholu a lécích a pokoušela se navázat na svou úspěšnou kariéru.

Její osud plnil stránky českého bulváru, a děje se tak i po její smrti. Spekuluje se o podílu Rychtáře na tragédii a rozruch vyvolaly i neshody o podobě pohřbu Bartošové mezi jejím manželem a příbuznými. Rychtář podle médií chtěl uspořádat veřejný pohřeb v pražském strašnickém krematoriu, s čímž ale nesouhlasili syn zesnulé zpěvačky Artur Štaidl, její matka Svatava a sourozenci Lumír a Ivana. Veřejný pohřeb by prý byl traumatizující a nedůstojný. Rychtář prý zase odmítl jejich přání, aby zpěvačka měla klidný a neokázalý pohřeb ve svém rodišti.

Většina zástupců české popové scény se ve sporu postavila za příbuzné Bartošové a veřejného rozloučení se odmítla zúčastnit. Rychtář nakonec vyvěsil na zpěvaččin dům parte s textem, že rozloučení bude neveřejné, jen v úzkém rodinném kruhu. Bartošová se poprvé provdala v roce 2008 za herce a producenta Jiřího Pomeje, podnikatele Rychtáře si vzala loni.