Ruská armáda

Ruská armáda Zdroj: ČTK

Rusko výrazně posiluje svoji armádu na Krymu, trvdí kyjevská vláda

Rusko v těchto dnech výrazně posiluje své vojenské posádky na anektovaném Krymu a přemísťuje na poloostrov letecké síly a motostřelecké útvary. Napsala to dnes ukrajinská státní agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinské armádní analytiky. Sobotní vojenská aktivita na Krymu podle nich nemá obdoby od dob bojových operací za druhé světové války.

"Nebe nad Krymem se celý den černalo leteckými svazky," tvrdí zdroj ukrajinské agentury. Z ruské pevniny byly na Krym převeleny desítky stíhacích strojů MiG a Su, údajně celý letecký pluk. K vidění bylo i několik těžkých bombardérů Tu-22. Na sevastopolském letišti Belbek přistálo v sobotu několik desítek dopravních letadel Il-76 s výsadkáři a nákladem těžké vojenské techniky.

Podle ukrajinských expertů je posilování jižního křídla ruské armády vedeno snahou vytvořit kolem Ukrajiny pevné sevření a zvýšit tlak na novou kyjevskou vládu. "V důsledku posledních událostí na východě Ukrajiny není vyloučeno, že Rusko chce vojensky ohrožovat jižní a východní ukrajinské oblasti," napsal Ukrinform.

V krymském Sevastopolu sídlí ruská Černomořská flotila. Bezprostředně po březnové anexi Krymu Rusko zařadilo poloostrov do své vlastní armádní struktury a podřídilo tamní ruské jednotky velení ruského jižního vojenského okruhu. Ministr obrany Sergej Šojgu byl prvním členem moskevské vlády, který okupovaný Krym navštívil.