Muníb Hasan Alravi

Muníb Hasan Alravi Zdroj: ČTK

Muslimové chystají v Praze protest proti zásahu policie

Muslimové v pátek uspořádají v Praze protestní modlitbu kvůli nedávnému zásahu policie v pražských mešitách. ČTK to sdělil předseda Ústředí muslimských obcí Muníb Hasan Alravi. Podle muslimů byl zásah zbytečně tvrdý, stěžovalo si na něj například indonéské velvyslanectví. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již dříve oznámil, že zásah prověří. Policisté při akci zadrželi muže podezřelého z distribuce rasistické knihy.

Policie minulý týden v pátek zasahovala v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Po zásahu obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Podle přítomných muslimů policisté všem poručili lehnout si obličejem na zem, mířili na muslimy zbraněmi a drželi je na místě údajně až několik hodin. Páteční modlitba má přitom pro muslimy zvláštní význam. Muslimové se tento pátek kvůli zmíněnému policejnímu zásahu nebudou modlit v mešitách, ale sejdou se na protest na Letné za budovou ministerstva vnitra.