Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Ozbrojené síly Ukrajiny jsou v plné bojové pohotovosti

Ozbrojené síly Ukrajiny byly uvedeny do stavu plné bojové pohotovosti kvůli hrozbě vypuknutí války s Ruskem. Podle agentury Interfax to řekl dnes v Kyjevě úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov na poradě s vedoucími představiteli regionálních úřadů.

Prezident prý vyzval všechny regiony, aby se připojily k obraně země. Připomněl, že byl vydán příkaz k vytvoření praporů územní obrany v každém regionu. "Musíme mít možnost v případě ohrožení operativně tyto jednotky přemísťovat k podpoře jiných oblastí," poznamenal.

Podle agentury ITAR-TASS Turčynov na poradě přiznal, že Kyjev nekontroluje situaci v Doněcké a Luhanské oblasti. Destabilizační snahy jsou ale podle něj patrné i v dalších oblastech - Charkovské, Chersonské, Mykolajivské, Oděské a Záporožské.

Turčynov zároveň konstatoval, že krizovou situaci na východě země nelze řešit silovými metodami. "Na základě zkušeností z Majdanu víme, že použití silových metod je neefektivní. A právě takové situaci čelíme ve východních oblastech. Bez úplné kádrové obměny silových struktur situaci stabilizovat nedokážeme," citoval jeho vyjádření ITAR-TASS.

Úřadující prezident tím připomněl krvavé střety na kyjevském náměstí Nezávislosti nazývaném Majdan, kde při protivládních protestech v únoru zahynulo přes osmdesát lidí. Zásah vedly speciální policejní oddíly Berkut, oddané tehdejší hlavě státu Viktoru Janukovyčovi, který ze země utekl do Ruska poté, co masakr vzbouření jen zintenzivnil.

Ozbrojení proruští separatisté doposud obsadili sídla správních orgánů, a někde i policie, ve zhruba desítce východoukrajinských měst. Část policistů přitom prý přešla na jejich stranu. Ve středu se tak stalo v Luhansku. Dnes se ozbrojenci zmocnili radnice ve městě Horlivka.

Turčynov si ve středu postěžoval na "netečnost", "nemohoucnost" a občas i "zradu" pořádkových sil na východě země, nad kterým přebírají kontrolu proruští povstalci. Vyzval mimo jiné k čistce mezi policejními veliteli. "Takzvaní strážci zákona, kteří zradili Ukrajinu a začali spolupracovat s teroristy, se budou zodpovídat před soudem," prohlásil podle Interfaxu.