Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ČTK

Okamura vyzývá premiéra k demisi

Hnutí Úsvit dnes ústy svého lídra nařklo premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), že v dobách svého působení coby ministr financí poškodil stát, a to prostřednictvím privatizace společnosti OKD. Pokud se Okamurovi podaří získat podporu, bude chtít vyvolat hlasování o důvěře Sobotkova kabinetu.

Sobotka se k situaci vyjádřil tak, že Okamura „se rozčiluje na špatném místě a ze špatného důvodu“. Okamura  však trvá na svém. „Exministr Sobotka se zcela prokazatelně pokusil poškodit stát,“ uvedl Okamura. Podle něj byla privatizace pro stát "extrémně nevýhodná", a naopak výhodná byla pro "Sobotkova kamaráda", podnikatele Zdeňka Bakalu.

O prodeji podílu státu ve společnosti OKD firmě Karbon Invest za 4,1 miliardy korun rozhodla vláda Stanislava Grosse. V ní byl Sobotka ministrem financí. Okamura už na Sobotku podal trestní oznámení. Dříve řekl, že transakce z roku 2004 působí tak, že se Sobotka i další členové vlády mohli dohodnout s kupcem, aby prosazoval nejnižší cenu.

„Pokud jde o pana Okamuru, rozčiluje se na špatném místě a ze špatného důvodu. Stát přišel o 51 procent akcií takto významné společnosti, aniž by získal jedinou korunu. Naše vláda prodávala minoritní podíl a získala za něj tržní cenu," řekl Sobotka. Případ zajímá i komunisty.

Podle šéfa jejich poslanců Pavla Kováčika ale budou chtít nejdřív slyšet Sobotkovo stanovisko. "Pak se rozhodneme, jak se situací dále naložíme. Považujeme ji za vážnou, nemyslíme, že by se to dalo jen tak přejít," uvedl Kováčik. Vysvětlení žádají také opoziční občanští demokraté. "My nejsme populistická strana, v tuto chvíli se k tomu (výzva k odstoupení) nepřipojíme. Vyzýváme opakovaně pana premiéra, aby situaci vysvětlil," řekl šéf strany Petr Fiala.

V klidu zůstávají lidovci. "Jedna věc jsou obvinění, druhá odpovědnost. Předpokládám, že se pan premiér k těmto věcem vyjádří," uvedl předseda vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.