Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia

Evropská petice za legalizaci

Česká republika přitvrzuje ve vztahu k marihuaně, ve světě však můžeme sledovat přesně opačné trendy. Kromě legalizace v Coloradu či Uruguai právě probíhá sběr podpisů pod celoevropskou legalizační petici.

Nejprve vloni v srpnu začala policie stíhat mne za vtip o marihuaně. Pak proběhla gigantická akce Growshop, kde muži zákona bez slitování zabavovali květináče, pytle substrátů i lahve hnojiv. Pak padly první podmíněné tresty za šíření toxikomanie growshopem - letos na konci zimy - a pak se závazným rozhodnutím soudu zmenšilo množství považované za malé (přestupek) z patnácti na desrt gramů marihuany. Podle informací blízkých Policii ČR také naše protidrogovka chystá novou metodiku pro policii, podle které budou mít policisté za úkol důsledně zbuzerovat každého, koho uvidí někde hulit.

Svět se v té samé době ubírá přesně opačným směrem. Celosvětově se začíná prosazovat jak široké uplatnění léčebné marihuany, tak vyšší tolerance k rekreačnímu hulení. Vrcholem této tolerance pak je legalizace v některých zemích severní i jižní Ameriky, která bude podle všech předpokladů postupovat dál. U nás však přitvrzujeme.

Naštěstí právě probíhá celoevropská petice Chceme mluvit o konopí, která požaduje rozumnou legalizační politiku. Pokud petice nasbírá více než milion pospisů, bude otázku muset otevřít evropská komise a EU bude muset začít o legalizaci vážně jednat. Takže: Podepisuje se to ZDE.