Krymský poklad

Krymský poklad Zdroj: allardpiersonmuseum.nl

Nizozemské muzeum řeší problém: Komu vrátit krymský poklad – Rusku, nebo Ukrajině?

Když byla 7. února v amsterdamském muzeu Allard Pierson zahájena výstava „Krym: Zlato a tajemství Černého moře“, nikdo netušil, jaký tím vznikne problém. Holanďané totiž teď řeší, komu vzácný zlatý poklad vrátit. Ukrajině, které patřil Krym v době zahájení výstavy? Nebo Rusku, kterému po anexi patří teď.

V reakci na toto váhání mezitím krymský parlament vydal zákaz spolupráce při podobných výstavách v Evropě, dokud nebude jasné, jaké postoje hodlají tyto instituce v budoucnosti zastávat v těchto citlivých věcech.

Vystavený krymský poklad obsahuje dva a půl tisíce let starou zlatou přilbu, zdobenou pochvu na meč, starořecké vázy či lakovanou čínskou truhlu, která na Krym doputovala po Hedvábné stezce, po které v dávných dobách Římané obchodovali se vzdálenou Čínou, a mnoho dalších předmětů. Tyto exponáty na Krym doputovaly v průběhu mnoha staletí.

Výstava v Amsterdamu trvá podle smlouvy do srpna letošního roku. Do té doby musí ale muzeum vyřešit, komu cennou sbírku vrátit. Krymské muzeum bylo pobočkou Ukrajinského ústavu archeologie. Po únorovém referendu o oddělení od Ukrajiny a připojení k Rusku už ale ani muzea pod ukrajinské instituce nespadají. Jenže muzeum Allarda Piersona podepsalo dohodu o zapůjčení předmětů přímo s ukrajinskou vládou, protože se jednalo o velmi vzácnou sbírku. Dílčí smlouvy o podmínkách zapůjčení ale podepsalo i přímo s krymským muzeem.

Rozpad Ukrajiny tak vyvolává i nečekané etické problémy v zahraničí.