Janoušek

Janoušek Zdroj: ČTK

Znalecký posudek přitížil lobbistovi Janouškovi, soud dostal i jeho odposlechy

Žena sražená před dvěma lety lobbistou Romanem Janouškem stála v okamžiku kolize před pravým světlem jeho vozu a podnikatel o ní věděl. U pražského městského soudu to dnes uvedli autoři revizního znaleckého posudku z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Obhajoba se přitom snaží dokázat, že žena byla v době kolize vedle auta, Janoušek ji neviděl a zachytil ji jen zpětným zrcátkem.

"V okamžiku střetu žena stála před přední částí vozidla v úrovni pravého horního světlometu. Vůz chodkyni podrazil," zaznělo v soudní síni. Následně prý auto narazilo do levé části zad ženy, přičemž jí tento náraz zlomil žebra. Potom se chodkyně přetočila přes pravý bok a až při jejím pádu na vozovku ji podle znalců mohlo zasáhnout zpětné zrcátko do hlavy. Experti nicméně doplnili, že nehodě mohli za určitých okolností zabránit oba její účastníci.

Janoušek k dnešnímu soudu nedorazil, stejně jako v září požádal o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti. Veřejnost a média přitom vytrvale kritizují, že řešení případu trvá neúměrně dlouho. K události došlo 23. března 2012 ve Vyskočilově ulici v Praze. Lobbistovi po nehodě policisté naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu.

Svým vozem nejprve narazil do auta před sebou, kolizi neřešil a pokračoval v jízdě. Když na následující křižovatce zastavil na červenou, jedenapadesátiletá řidička nabouraného vozu se postavila před jeho vůz. Obžaloba uvádí, že lobbista ženu vietnamské národnosti následně srazil a z místa nehody ujel. Za pokus o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky mu hrozí až 18 let vězení.

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková navrhla soudu před dnešním čtením revizního posudku další důkazy, mimo jiné i čtyři CD se záznamem Janouškových odposlechů, které pořídil Útvar zvláštních činností policejního prezidia. Předseda soudního senátu Tomáš Kubovec se zatím nevyjádřil k tomu, zda provedení těchto důkazů připustí. Odposlechy mohou být podle odborníků hodně citlivé pro některé lidi působící v politice a byznysu.