Ukrajina

Ukrajina Zdroj: Reuters

Osud zajatých pozorovatelů OBSE včetně Čecha je nadále nejasný

Zadržené zástupce mezinárodní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi kterými je i Čech, považují proruští separatisté za špiony NATO. Prohlásil to představitel vzbouřenců na východě Ukrajiny Denis Pušilin, napsala dnes agentura AFP. Skupina, kterou ozbrojenci zadrželi v pátek ve východoukrajinském Slavjansku, se podle Pušilina dostane na svobodu jen výměnou za jiné zajatce.

"Včera (v pátek) jsme zadrželi zvědy NATO," řekl Pušilin. "Ti lidé z OBSE nebudou propuštěni, vyměníme je za naše, kteří jsou věznění."

"Nejsou rukojmí, ale váleční zajatci," řekl již dříve podle APA další z vůdců separatistů Vjačeslav Ponomarjov, který je zároveň samozvaným starostou Slavjanska. Ten v pátek prohlásil, že ve skupině pozorovatelů byl vojenský špion najatý ukrajinskou vládou.

Zásah proti inspektorům označilo ukrajinské ministerstvo zahraničí za další důkaz, že ozbrojenci na východě Ukrajiny nejsou mírumilovní demonstranti, jak tvrdí Moskva, ale teroristé.

OBSE již v pátek na Twitteru upřesnila, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajině ještě současně působí mise civilních pozorovatelů.

Zadrženou skupinu, kterou vede Německo, tvoří podle OBSE tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Ozbrojenci zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

V zajetí by tedy mělo být 14 lidí. Zda je tomu skutečně tak, není ovšem jasné. Německá televize n-tv s odvoláním na separatisty informovala o 12 zadržených, jiná média zase hovoří o 13 lidech.

Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží povstalce k propuštění pozorovatelů přinutit diplomatickou cestou. Německá média to ale považují za obtížné řešení.