Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Pozorovatele mise OBSE ve Slavjansku zadrželi proruští ozbrojenci. Mezi zadrženými je i jeden Čech

Ozbrojení separatisté zadrželi ve městě Slavjansk na východě Ukrajiny autobus s pozorovateli Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Zadržováno je sedm pozorovatelů zhruba stočlenné mise, které se účastní i Česko. Podle agentur Reuters a AFP to dnes oznámilo ukrajinské ministerstvo vnitra.

Německé ministerstvo obrany předtím oznámilo, že s pozorovateli OBSE nemůže navázat spojení. Součástí mise ve městě Slavjansk jsou vojenští pozorovatelé z Německa, Česka, Polska, Švédka a Dánska, uvedl podle agentury Reuters mluvčí německého ministerstva obrany.

Mluvčí českého generálního štábu Jana Růžičková sdělila, že na východě Ukrajiny je jeden český voják. Není však členem pozorovatelské mise OBSE, ale smíšeného mezinárodního týmu pro kontrolu odzbrojení pod velením Německa.

Město Slavjansk, v němž by pozorovatelé nyní měli působit, ovládají proruští separatističtí vzbouřenci. Ukrajinské vedení dnes ohlásilo, že speciální jednotky město zcela odřízly od přísunu posil, přímý útok prý ale ukrajinská armáda nechystá.