ÚOOZ

ÚOOZ Zdroj: ČTK

Policie zasahuje v Praze kvůli podezření z šíření závadné knihy

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v pátek zasahovali na několika místech Prahy kvůli podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. Desítky policistů byly i v Islámské nadaci v ulici Politických vězňů nedaleko Václavského náměstí.

Podle mluvčího útvaru Pavla Hantáka detektivové začali provádět úkony trestního řízení vedeného pro podezření konkrétního člověka. Tyto úkony spočívají v zadržení podezřelého a v domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor, upřesnil mluvčí.

Zda policisté už někoho zadrželi, Hanták nekomentoval. Uvedl však, že prohlídky policisté provádějí v místech, kde se pravidelně shromažďuje větší množství nábožensky orientovaných lidí. Jedním z takových míst je i samotná Islámská nadace, kde je podle jejích webových stránek modlitebna a kde se konají přednášky, kurzy arabštiny i kázání v arabštině a češtině. Policejní akci podle Hantáka dozoruje obvodní zastupitelství pro Prahu 1.

Nejznámějším případem, kdy se policie a poté i soudy zabývaly prodejem kontroverzní knihy, bylo vydání nekomentovaného českého překladu díla Adolfa Hitlera Mein Kampf. S tím přišlo na trh v březnu 2000 nakladatelství Otakar II. vedené Michalem Zítkem, na kterého byla v listopadu 2000 podána obžaloba kvůli údajné podpoře a propagaci hnutí potlačujících lidská práva. Soudy nejprve Zítka odsoudily k podmínce, v březnu 2005 je ale Nejvyšší soud zprostil viny. V platnosti ale zůstala pokuta 60 000 korun, kterou vyměřil pražský městský soud internetovému prodejci Zítkem vydané knihy Vítu Vařákovi.