Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

U Krematorsku vybuchl vrtulník, zasáhli ho proruští separatisté

Na letišti u Kramatorsku na východě Ukrajiny vybuchl vrtulník, patrně po ostřelování stroje proruskými separatisty. Oznámila to dnes agentura Interfax s odvoláním na neoficiální zdroje. O letiště se v uplynulých dnech bojovalo, než jej opět ovládli ukrajinští vojáci. Ukrajinské vedení ohlásilo, že speciální jednotky zcela odřízly od přísunu posil nedaleké město Slavjansk, jež ovládají vzbouřenci. Přímý útok se však prý nechystá.

"Máme informaci, že na letišti v Kramatorsku vybuchl vrtulník Mi-8. Podle předběžné verze byl stroj během ohřívání motorů před vzletem ostřelován," citovala agentura vojenského experta Dmytra Tymčuka. Incident si podle něj nevyžádal oběti, protože velitel stačil vyskočit z vrtulníku ještě dříve, než explodoval.

Místní média v Kramatorsku informují o několika silných explozích na letišti a následném požáru v důsledku vznícení vrtulníku a munice.

Podle listu Ukrajinska pravda, odvolávajícího se na velitele "protiteroristické operace", generála Vasyla Krutova, vrtulník zničil odstřelovač zásahem do nádrže s palivem. Velitel stroje pak vyvázl se zraněním.

Jiný incident se časně ráno odehrál u kontrolního stanoviště ukrajinských sil u Oděsy na jihu země, kde údajně ruční granát, vyhozený z jedoucího automobilu, zranil sedm lidí, včetně policisty.

Místní přívrženci prozápadního kyjevského režimu vybudovali v okolí černomořského přístavu podle agentury Reuters podobných kontrolních stanovišť několik, aby zabránili příchodu proruských separatistů z nedalekého Podněstří, ruskojazyčného regionu, který se odtrhl od Moldavska.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov odmítl spekulace, že by Kyjev z obav před zásahem ruské armády zastavil operace proti separatistům na jihovýchodě Ukrajiny. "Protiteroristická operace pokračuje. Teroristé si musejí dávat pozor po 24 hodin denně," ujistil ve svém blogu. Akce prý brzdí jedině to, že ukrajinské síly se snaží co nejvíce minimalizovat možné ohrožení civilistů. "Nebojujeme s jinak smýšlejícími. Síla a tvrdost je určena jen teroristům se zbraněmi v rukou," zdůraznil. 

Avakov také popřel zprávy, že by se do akcí proti separatistům zapojily či měly zapojit bojůvky radikální organizace Pravý sektor.

O pokračování potyček podle serveru newsru.com svědčí hlášení povstalců ze Slavjanska, že během noci bez ztrát dobyli zpět všechna kontrolní stanoviště, která ve čtvrtek ovládli ukrajinští vojáci. Stotisícové město sice zůstává obklíčeno vojáky s obrněnými vozidly, rebelové však tvrdí, že zásob mají dost, a tak hlavní svízel prý představují nefungující banky a bankomaty.

Mluvčí ukrajinského prezidenta dnes ohlásil, že speciální jednotky zahájily druhou fázi své akce tím, že město zcela obklíčily a odřízly od posil. Generál Krutov podle agentury Unian ujistil, že přímý útok na město nechystá, protože "kvůli nějakému vítězství neobětujeme civilisty". Dodal však, že "zločinci" a "teroristé" trestu neuniknou.