Dinosaurium

Dinosaurium Zdroj: Dinosaurium.cz

Dinosaurium: Nic než závist!

Už druhé odpoledne jsem strávil na výstavě dinosauřích koster Dinosaurium, a vyvolalo to v mé duši ty nejhorší možné vlastnosti: Chtíč, lačnost a závist. Dlouho jsem neviděl nic, po čem bych tak toužil, jako jsou některé exponáty výstavy.

Dinosauři jsou popkulturními ikonami, Tyrannosaurus rex je zapsán do historie popkultury stejně jako Michel Jackson. Když se ale zamyslíte, kdy jste naposledy - pokud vůbec - viděli pravou kostru dinosaura, většina z nás, kromě zapálených fanoušků, zjistí, že druhohorní kostry vlastně neviděla nikdy.

Výstava Dinosaurium na pražském Výstavišti tuhle situaci dramaticky mění. Poprvé v historii České republiky je zde vystavován tak rozsáhlý, autentický a zcela unikátní soubor prvohorních a druhohorních plazů, a to z osmdesáti procent zcela originálních. Dvacet procent jsou odlitky - ale i ty zde mají z edukativních důvodů místo.

Výstava není jen hromada kostí. Na informačních panelech je - ve vynikající odborné kvalitě - legenda, kde se dočteme o dinosaurech a vývoji Země asi tak desetkrát tolik, než se učí na středních školách.

Třešinkou na dortu pak je skutečnost, že většina víceméně známých dinosaurů pochází z USA (jako T-rex) anebo ze severní Afriky - jako třeba Spinosaurus. Pražská výstava ovšem ukazuje nevídané a neokoukané druhy z Ruska a Mongolska, tedy druhy, o jejichž existenci nemá tuchu ani člověk, kterého paleontologie zajímá.

Bývá dobrým zvykem při recenzi výstavy upozornit na exponáty, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Bude to asi nejspíš jeden z tyranosaurů - Tarbosaurus bataar - který dorůstal jen o trochu méně než T-rex. Pokud byste se ale měli ptát na mou osobní volbu - co bych chtěl nejradši domů - tak by to byla nevelká, ale brilantně zachovaná kostra blízkého příbuzného legendárního triceratopse, Protoceratops andrewsi.

Otvírací dobu, fotky a další podrobnosti jsou k nalezení na webu výstavy www.dinosaurium.cz.