Zařízení funguje na jednoduchém principu. Dotknutím se zapojeného předmětu uživatel uzavře elektrický obvod a dá počítači signál k vykonání nastaveného příkazu.

Zařízení funguje na jednoduchém principu. Dotknutím se zapojeného předmětu uživatel uzavře elektrický obvod a dá počítači signál k vykonání nastaveného příkazu. Zdroj: Kickstarter.com

TEREZA STONIŠOVÁ: IT pracovníci pláčou: Češi neumí s počítači

Po feudalismu, který u nás na čas nastolil dělení na tzv. trojí lid, a po Zdeňku Jirotkovi, který národ ve svém Saturninovi rozdělil do skupin podle toho, co si představují, když vidí mísu koblih, přichází dělení třetí – a to sice na ty, kteří umí, chápou a snaží se alespoň trochu rozumět počítačům, a na ty, kdo je vnímají jako nepřátele, jejichž myšlení je nepochopitelné.

Do dělení nám bohužel nezapadá skupina osob, která má na počítačovou negramotnost nárok – seniorům, kteří se s „kompjůtry“ nechtějí spřátelit, to nikdo nemůže mít za zlé; o to víc pak vzbuzují obdiv tací, kteří bez problému v sedmdesáti či osmdesáti letech píší emaily a brouzdají po internetu a jen občas potřebují pomoci, pak většinou přijdou mladší rodinní příslušníci, kteří s menší či větší ochotou svým dědům a babičkám pomohou.

Blbost lidská

Předmětem naší filipiky jsou však jednotlivci či spíše celé korporace, jejichž technická gramotnost je v některých případech až zarážející. Této tematice se obecně a velmi vtipně věnuje blogger, který si říká janys, a jehož příspěvky se objevují na webu kyblmrkve.cz. Pět kruhů ajťáckého zla – tak pojmenoval případy lidské demence, se kterou se během své kariéry IT pracovníka setkal. Jako první z nešvarů uživatelů osobních počítačů je skutečnost, že neumíme vnímat text, který se nám v případě problému na monitoru počítače objeví. „Vono mi to tu něco píše,“ pojmenoval problém „ajťák“.

Pravdu jistě má v tom, že je-li instrukce, která „vyskočí“ na monitoru napsaná jazykovým kódem, který uživatel je schopný rozšifrovat, neměl by být problém s provedením příslušné instrukce. Blogger pak situaci, kdy méně schopný uživatel „na něco kliknul“, přirovnává k parkování: asi těžko může na majitele auta, zničeného parkovací neschopností jiného řidiče, uklidnit věta typu „já jsem tady zmáčknul nějakou páčku…“

Řidičák na počítač

Autor má tedy pocit, že na počítače by měla být licence. K tomu je třeba doplnit, že to je jen velmi těžko proveditelné; spíš by bylo ku prospěchu, kdyby všemožná školení, do nichž některé firmy investují nemalé peníze, tato školení pro své zaměstnance zefektivnila; samozřejmě, že někteří je berou vážně, a pak to mají patřičný efekt, nicméně pro část uživatelů, jež počítače a jinou techniku využívají v pracovním prostředí, zůstávají zmíněné nástroje nepřáteli. „Ajťák“-blogger pak popisuje situace, kdy měl pomoci člověku, kterému údajně přestal fungovat internet. Ukázalo se, že internet fungoval, uživatel však předpokládal, že nefunguje-li mu server Seznam.cz, nefunguje ani žádná webová stránka. Zmíněný server na krátký čas zkolaboval, ostatní stránky fungovaly – Seznam prostě znamená celičký internet!

Tiskárna na WIFI nefunguje bez WIFI. Jaký div!

Zlatým hřebem ajťáckého pláče je však moment, který Reflexu.cz popsal IT pracovník Jan Kolumpek: „Přišel jsem na support, že jim nefunguje tiskárna, co má fungovat přes to WIFI. Klasická síťová tiskárna od HP. Tak se podívám na PC, jestli mají nainstalované drivery - měli. Podívám se, jestli mají síťovou kartu pro bezdrátový příjem; a ejhle, nemají. (Mají klasický stolní PC značky Lenovo). Inu, zeptal jsem se, jak se připojují k WIFI. Netušili. Ale ubezpečovali mě, že když si koupili WIFI tiskárnu, tak přece musí tisknout přes WIFI. Tak jsem se podíval, jestli od tiskárny vede A/B USB k počítači. Stačilo zastrčit a změnit v nastavení tiskárny nastavení portu a bylo po problému. Celá ta veselá eskapáda trvala necelých 5 minut.“

Ajťák Honza pak zaznamenal i případ, kdy jej požádala firma o pomoc s nefunkční tiskárnou. Ukázalo se, že v ní chyběl papír.

Víme sice, že zmíněné případy jsou extrémní. I ty by se však daly eliminovat pouhým zapojením lidského operačního systému, tedy mozku.