Přiznání

Přiznání Zdroj: Profimedia

ANDREA HOLOPOVÁ: Odbory chtějí zlikvidovat živnostníky

Šéf odborů Bohumír Dufek navštívil ministra financí Andreje Babiše, aby mu předložil plán na zavedení minimální daně z příjmu pro živnostníky s nízkým ziskem. Podle odboráře Dufka by minimální daň pro živnostníky vynesla do státního rozpočtu 10 miliard korun. 

Už na začátku by nás měla zarazit samotná myšlenka, že chce někdo zvyšovat daně těm, kteří mají nejnižší příjmy. To je sociálně hodně necitlivé.

Ekonomika u nás stagnuje už šest let, nerostou mzdy, ale ani tržby živnostníků. To sotva zlepšíme tím, že na ně uvalíme další daň.

Umí pan odborář vůbec počítat? U nás ani nemáme tolik živnostníků, kteří by zaplatili státu 10 miliard, jak si odbory představují. To by v Česku muselo být 833 tisíc živnostníků. Když ale nepočítáme ty, kteří mají drobnou živnost při zaměstnání a daň z příjmu platí dohromady ze zaměstnaneckého poměru a živnosti, máme živnostníků jen šest set tisíc. Za druhé je iluzorní si myslet, že všichni začnou tisícikorunu měsíčně navíc platit. Spíš by většina z nich musela pověsit živnost na hřebík.

Před dvěma lety zrušil ministr financí Miroslav Kalousek živnostníkům daňové slevy na děti a na manželku. Prudce se tak zvýšily daně živnostníkům, kteří mají rodinu. Obrovsky se tak zhoršila situace rodin živnostníků oproti rodinám zaměstnanců, kterým slevy na dani zůstaly. Premiér Bohuslav Sobotka nyní chystá zavedení registračních pokladen, které budou každého živnostníka stát asi deset tisíc korun. Ministerstvo financí chystá omezení výdajových paušálů pro živnostníky.

Spíš se zdá, že nejde ani tak o to, získat z živnostníků více peněz, jako spíš o to je zlikvidovat.

Živnostníci už dnes odvádějí na povinném pojistném 3646 korun měsíčně, a to i když mají ztrátu nebo malý zisk. Další tisícovka k tomu by nepochybně znamenala pro hodně z nich, že by živnosti vyměnili za závislost na sociálních dávkách.

Naše levice považuje živnostníky za parazity. Z toho pramení její snaha o jejich zničení. Parazitem je ale někdo, kdo žije na úkor druhých. To je v tomto případě spíš odborářský boss Dufek.