Slovensko volby

Slovensko volby Zdroj: Ľubomír Kotrha

Fico, nebo Kiska: Slováci dnes volí nového prezidenta

Na Slovensku dnes ráno začalo druhé, rozhodující kolo prezidentských voleb. Více než čtyři miliony oprávněných voličů určí, zda se do čela země postaví současný premiér Robert Fico, nebo podnikatel Andrej Kiska. Hlasování skončí dvě hodiny před půlnocí. Průběžné výsledky by měl slovenský statistický úřad zveřejnit v noci na neděli. Funkční období dosluhujícího prezidenta Ivana Gašparoviče skončí v polovině června.

Politologové ani sociologové si netroufli odhadnout, který z obou kandidátů má šanci získat více voličů. První kolo v polovině března sice vyhrál Fico se ziskem 28 procent hlasů, jeho náskok před druhým Kiskou s podporou 24 procent byl ovšem menší, než se čekalo.

V případě Ficova úspěchu by se slovenským prezidentem poprvé od rozdělení československé federace na konci roku 1992 stal premiér, který tuto funkci právě zastává. V praxi by to znamenalo demisi Ficovy jednobarevné vlády sociálních demokratů. Člen kabinetu podle slovenské ústavy totiž přestává vykonávat svou dosavadní vládní funkci už zvolením hlavou státu, a nikoli až složením prezidentského slibu.

Nicméně případný odchod nynějšího kabinetu by rozhodně neznamenal konec vlády Ficovy strany Směr-Sociální demokracie. Její poslanci totiž mají v nynější Národní radě 83 ze 150 křesel.

V novodobé historii pětimilionové země se také nestalo, aby prezidentem byl zvolen kandidát bez předchozích zkušeností v politice. Šanci změnit tento stav má milionář Kiska, který zbohatl na prodeji podílů ve firmách zabývajících se katalogovým a splátkovým prodejem a který pak založil nadaci. 

Slováci rozhodují o novém prezidentovi počtvrté od zavedení přímé volby v roce 1999. Současný prezident Gašparovič je v úřadu druhé pětileté funkční období. Jako prvnímu prezidentovi se mu v roce 2009 podařilo úřad obhájit. V letošních volbách nekandidoval, protože třetí mandát v řadě mu ústava nedovoluje.