Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Europoslankyně: Babiš je ve střetu zájmů, ohrožuje to spolupráci Česka a EU

Šéf hnutí ANO a podnikatel Andrej Babiš představuje v čele ministerstva financí vážný konflikt zájmů, který může ztížit spolupráci Evropské unie s Českou republikou. V Praze to řekla členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová, která s kolegy přijela prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU.

Podle političky by se měl Babiš jako ministr svých firem vzdát. Předseda výboru Jens Geier však českým novinářům řekl, že jde to soukromý názor německé europoslankyně, a ne oficiální závěr výboru. Babiš tvrdí, že dodržuje zákon o střetu zájmů, a neplánuje, že by se majetku vzdal. Grässleová vysvětlila, že Babišovy firmy dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů Kč) z evropských fondů, ministr financí je ale podle ní zároveň v Česku garantem vůči EU, že tyto prostředky byly přiděleny řádně. „Jak může být někdo s tak masivními osobními finančními zájmy zároveň tímto garantem?“ položila si řečnickou otázku. Tento střet zájmů podle ní znedůvěryhodňuje kontrolní systémy v Česku a požaduje jeho objasnění.

Nejlepším řešením by podle Grässleové bylo, kdyby vicepremiér své podnikatelské impérium prodal nebo předal nějakému pověřenci. Babiš v reakci na její vyjádření sdělil, že neuvažuje o tom, že by se svých firem vzdával. „Já se zodpovídám svým voličům, ne paní Grässleové, která nemá správné informace. Dodržuju zákon o střetu zájmů,“ uvedl pro ČTK šéf hnutí ANO.

Ingeborg Grässleová dále vyzvala české politiky, aby zřídili parlamentní výbor, který by vyšetřil, kdo v Česku profitoval z podvodů a korupce při udělování evropských dotací. „Členkou výboru jsem už deset let a už jsem zažila spoustu kontrol. Vůbec poprvé mám ale dojem, že v tomto (českém) systému bylo možné v obrovském objemu provádět podvody. Auditoři, kteří měli projekty kontrolovat, je navíc vůbec nekontrolovali,“ prohlásila Grässleová. Kritizovala také české úřady, které se podle ní dosud vůbec nesnažily zjistit, kdo měl z takto nastaveného systému prospěch.

Čerpání evropských peněz kritizoval i Jens Geier. V roce 2011 byla podle něho míra chybovosti v ČR nejvyšší v EU a dosud se nezlepšila. „Docházelo zde k politickému výběru projektů. Víme o situacích, ve kterých docházelo ke korupci,“ řekl. „ČR tak, bohužel, přišla o velké množství peněz. Jde o více než 0,5 miliardy eur (13,75 miliardy korun), a to nehovořím o dodatečných opravách v oblasti dopravy a životního prostředí," doplnil Geier.