Roza Chutor

Roza Chutor Zdroj: Profimedia.cz

Lavina zabila den po otevření olympijského střediska u Soči dva lidi. Odborníci před tím varovali

Olympijské středisko Roza Chutor u Soči, kde se uskutečnily v únoru závody v alpských disciplínách, akrobatickém lyžování a snowboardingu, postihlo v neděli neštěstí. Pod lavinou zahynuly dvě ženy. Informovala o tom ruská média.

Na sjezdovce Labirint, která se nachází na okraji střediska, spadla lavina, která zasáhla šest lyžařů. Čtyřem lidem se nic nestalo, ale dvě ženy zemřely, záchranné týmy jim už nedokázaly pomoci. Podle zpráv z ruské televize došlo k neštěstí ve střední části sjezdovky, která podle map ale není tak strmá a neměly by na ní hrozit laviny.

V Roza Chutor se uskutečnila nejdříve olympiáda a pak paralympiáda, proto byl celý rezort otevřen pro veřejnost až tuto sobotu.

Odborníci z celého světa zde při přípravách her pracovali přitom zejména na tom, aby bylo středisko bezpečné před lavinami. Různá opatření za miliony dolarů tomu měla v místních horách zabránit. Obavy před lavinami zde ale panovaly vždy. Například ve studii pro organizátory olympiády z roku 2012 se píše: „Roza Chutor byl naprosto panenský divoký prostor, který se skládá z rozsáhlých lesů, které jsou částečně přerušeny stopami po lavinách. Je zde mnoho velkých a strmých svahů, terén je v blízkosti Černého moře (vzdušnou čarou asi 30 kilometrů – pozn. redakce) a proto přijímá extrémní srážky, které by mohly vést k velkým a nebezpečným lavinám.“

Jako protiargumenty znělo to, že zde bylo už předtím lyžařské středisko a že moderní technika dokáže pracovat se systémy, které se dají označit za dostatečně „protilavinové“. Jenže Roza Chutor byl kdysi daleko menší rezort a na svazích proběhla v posledních letech velmi intenzivní stavební činnost. Byla sice učiněna i velká protilavinová opatření, jenže neštěstí se stalo hned druhý den po otevření areálu.