Colorado

Colorado Zdroj: Profimedia.cz

Colorado: Zájem o legální marihuanu předčil očekávání

Od letošního ledna, kdy se může v americkém státě Colorado legálně pěstovat, prodávat, kupovat i kouřit marihuana, zájem o tuto komoditu neopadává.

Podle zákona, každý člověk s trvalým bydlištěm v Coloradu může při jedné návštěvě obchodu koupit unci (28,3 gramu) marihuany. Lidé, kteří „jen“ tento stát amerického západu navštíví, si mohou zakoupit čtvrtinu tohoto množství. Podobně jako u alkoholu, není povolena konzumace na veřejnosti a za řízení pod vlivem drogy hrozí přísné tresty. Pěstování, sklizeň, prodej mají v rukou soukromníci, kteří k tomu od úřadů dostali povolení a z prodeje platití 25procentní daně.

Po třech měsících je ještě brzo hodnotit zdravotní důsledky legalizace této drogy. Jisté však je, že lidé v Coloradu marihuanu kupují více, než se čekalo. Fronty, které se vytvořily 1. ledna před osmou hodinou před mnoha specializovanými obchody, nemizí ani teď.

Lidé z Colorada, kteří si legalizaci marihuany odhlasovali v referendu, jsou v tomto ohledu průkopníky. Ještě letos, v květnu nebo červnu, by měla být tato lehká droga ve volném prodeji i v dalším státě USA –Washingtonu.