Ukrajina

Ukrajina Zdroj: Reuters

Při přestřelce v Charkově dva mrtví a několik zraněných

Přestřelka mezi znepřátelenými skupinami v ukrajinském Charkově si v noci na dnešek vyžádala nejméně dva mrtvé a několik zraněných, včetně jednoho policisty. Informovala o tom agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na ministra vnitra Arsena Avakova. Při násilnostech na východě Ukrajiny tak už zemřeli tři lidé, ve čtvrtek přišel o život jeden muž v Doněcku.

Konflikt propukl v ulicích východoukrajinského Charkova v pátek večer. Do křížku se dostala militantní skupina stoupenců postupu Ruska na Krymu s ukrajinskými radikály. Incident vyvrcholil poté, co se radikálové zabarikádovali v budově, v níž sídlí jejich organizace, a proruští militanti se na ně začali dobývat.

Podle Avakova se střílelo z obou stran a zbraně byly také posléze zabaveny u členů obou skupin. Policie zadržela celkem 30 lidí, jak radikálů, tak jejich protivníků.

Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj napsala, že se proruští militanti snažili dostat do budovy, v níž se schovala skupina lidí, kteří jsou podezřelí, že v pátek večer stříleli na účastníky proruské manifestace. Podle tohoto zdroje střelbu zahájily osoby v budově. Zda druhá strana palbu opětovala, ale neřekl.

Moskva dnes na incident v Charkově reagovala výzvou Ukrajině, aby postavila nacionalistické skupiny mimo zákon. "Banderovské skupiny na Ukrajině by měly být postaveny mimo zákon kvůli podněcování nenávisti mezi národy," napsal na Twitteru zmocněnec ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov. "Nikdo nezbavil Ukrajinu jejích závazků, pokud jde o boj proti rasismu, rasové diskriminaci a xenofobii. Tyto závazky se musejí plnit," dodal.

Nové ukrajinské vedení na druhé straně obviňuje Rusy, že v zemi záměrně provokují krvavé střety.

Stepan Bandera byl za druhé světové války kontroverzním šéfem ukrajinských nacionalistických oddílů, které Rusové obviňují ze spolupráce s německými nacisty.