Malajsie, letadlo

Malajsie, letadlo Zdroj: ČTK

Zmizelé malajsijské letadlo kdosi přiměl změnit směr

Malajsijské letadlo, které před týdnem zmizelo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, někdo přiměl změnit trasu. Na tiskové konferenci to dnes oznámil malajsijský premiér Najib Abdul Razak, podle něhož ale není dosud jisté, zda šlo o únos. Premiér v podstatě vyloučil, že by stroj havaroval kvůli technické závadě. Pátrání v Jihočínském moři bylo ukončeno a přesouvá se směrem do Indického oceánu.

Premiér také uvedl na pravou míru řadu protichůdných informací, které se kolem letu MH 370 za týden pátrání objevily. Potvrdil dřívější teorii, že stroj změnil směr a zamířil z Jihočínského moře na západ. Podle vyšetřování k tomu letadlo přiměl kdosi na palubě.

"Navzdory zprávám z médií, že letadlo bylo uneseno, bych chtěl ujasnit, že stále vyšetřujeme všechny možné příčiny, které mohly vést ke změně směru MH 370," prohlásil premiér.

Pátrání po stroji v Jihočínském moři nyní končí a zaměří se na dvě možné oblasti, kde by se letadlo mohlo podle satelitních dat nacházet. Jde o rozsáhlé území mezi severem Thajska a Kazachstánem, druhou oblastí je pak jižní část Indického oceánu na jih od Indonésie.